Aurescu: Chişinăul trebuie să evite "perioade de vid de putere sau instabilitate"

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României, s-a pronunţat referitor la importanţa votului majoritar pro-european din Republica Moldova. Cel mai important ar fi acum, formarea ”rapidă” a unui guvern la Chişinău care să ducă mai departe procesul integrării europene.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Maria Maevschi
10.12.2014

Într-un interviu pentru Europa FM, şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu a declarat că este foarte important ca votul majoritar pro-european din Republica Moldova să fie confirmat cu responsabilitate de către liderii politici pro-europeni de la Chişinău prin formarea rapidă a unui nou guvern care să continue procesul de integrare europeană şi, în acelaşi timp, procesul de reformă profundă de care este nevoie.

Potrivit lui Aurescu, ar fi bine ca crearea unui guvern pro-european la Chişinău ”să se facă cât mai rapid pentru a nu permite eventuale perioade de vid de putere sau instabilitate”, şeful diplomaţiei române fiind convins că liderii partidelor pro-europene din Republica Moldova au realizat importanţa acestui lucru.

În plus, Aurescu a vorbit şi despre tratativele duse la Chişinău pentru formarea unui astfel de guvern, fiind sigur de ”rezultate pozitive”, într-un timp foarte scurt şi a ţinut să sublinieze faptul că cele realizate de pro-europenii de la Chişinău reprezintă ”o majoritate” care dovedeşte că electoratul din Moldova se doreşte cât mai aproape de Uniunea Europeană, văzând în asta ”un lucru pozitiv, indiferent de semnalele pe care le dau socialiştii”.

Ţinem să vă amintim că socialiştii au câştigat alegerile parlamentare din 30 noiembrie, obţinând 20,51 la sută din voturi, ceea ce le asigură 25 de mandate în viitorul Parlament. Partidele proeuropene (PLDM, PD şi PL), au obţinut 55 de mandate din cele 101 ale parlamentului de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor