PNL, mişcare strategică: La sesiunea extraordinară să fie audiaţi ministrul Finanţelor şi Avocatul Poporului

Ministrul Finanţelor trebuie să explice în faţa Parlamentului dezastrul arătat de execuţia bugetară, iar Avocatul Poporului să dea socoteală pe tema ordonanţei privind suprataxarea contractelor part-time, au solicitat liberalii prin vocea fostei lor şefe, Raluca Turcan.
Ana Ion
28.07.2017

alte articole

Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
28.07.2017

PNL solicită conducerii Camerei Deputaţilor convocarea unei sesiuni extraordinare pentru audierea ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, şi a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pe tema constituţionalităţii ordonanţei privind taxarea suplimentară a contractelor part-time, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

În plus, cu această ocazie ar trebui numit şi un nou Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune.

"PNL solicită ca Ministrul Finanţelor să explice în faţa Parlamentului dezastrul arătat de execuţia bugetară şi să prezinte principiile şi priorităţile după care se va face rectificarea bugetară din luna august. Rectificarea bugetară devine extrem de importantă pentru că trebuie să corecteze pe fond cursul politicilor fiscal-bugetare imprimat de guvernările Dragnea I şi II, un curs vizibil nociv pentru economia şi finanţele României. Dacă mai este posibil, greşelile trebuie îndreptate. Prin măsuri urgente şi eficiente. În acest moment, în niciun minister nu se mai fac investiţii majore de teamă că, din această toamnă, nu vor mai fi bani pentru salarii", a precizat Raluca Turcan.

Prim-vicepreşedintele PNL susţine că premierul Tudose a recunoscut că execuţia bugetară "nu este foarte bună" şi că există "un blocaj imens".

Cifrele din ultimele şase luni

- Minus 1 miliard de lei pentru investiţii;

- Mai puţini bani, cu 482,8 mil. de lei, din impozitul pe profit (mai mic cu 6,3% faţă de anul 2016);

- Mai puţini bani, cu peste 1 miliard de lei, din încasări de TVA;

- Încasările din accize mult mai mici decât în anul 2016 – cu 982 mil. lei;

- Minus pe toată linia la încasările din fondurile europene (minus 4,3 MILIARDE de lei la proiecte cu finanţare din fonduri europene; din prefinanţări avem minus 80%, adică minus 382 mil. de lei.

"Realitatea este că Guvernele Dragnea I şi II s-au îndatorat pentru consum şi cheltuieli curente, nu pentru a crea locuri de muncă! PSD - ALDE au renunţat la banii europeni pentru investiţii. Bugetul votat de PSD-ALDE s-a bazat pe 22 miliarde de lei din venituri de la UE – în condiţiile în care până în acest moment au fost atrase doar 0,004%. Deznodământul e limpede pentru toată lumea. E doar o chestiune de timp până va exploda situaţia", a subliniat Raluca Turcan.

Întrebări pentru Ministrul Finanţelor

În acest context, liberalii îi cer ministrului de Finanţe să răspundă "foarte clar" la următoarele întrebări:

1. Cum au ajuns aici? De ce n-au realizat veniturile planificate, de ce au scăzut investiţiile, cum va fi efectuată plata salariilor şi a pensiilor pentru a doua jumătate a anului şi mai ales pentru finalul anului.

2. Să precizeze clar care vor fi principiile şi priorităţile pe baza cărora vor face rectificarea bugetară.

PNL îi cere ministrului de Finanţe să aşeze viitoarea rectificare bugetară pe baze reale şi să pună interesul naţional şi al economiei mai presus de minciunile şi propaganda de partid.

Solicitările PNL

În opinia liberalilor, o corectare reală a politicilor fiscal bugetare prin viitoarea rectificare înseamnă:

- să aşeze pe un fundament realist programul de guvernare şi să-l aducă la realitate eliminând toate aberaţiile fiscale pe care le-au introdus peste noapte, la câteva renunţând doar verbal;

- să recunoască public că au venit în faţa românilor cu promisiuni uriaşe pe care nu le pot îndeplini;

- să arate corect ce pot şi ce nu pot face în limita deficitului de 3 la sută;

- să vină cu un plan coerent şi clar de reducere a cheltuielilor publice în zonele unde acestea au derapat;

- să aşeze programul PNDL în cadrul transparenţei, legalităţii – renunţând la excepţiile de la Legea finanţelor publice;

- să prezinte situaţia reală a numărului de angajaţi din sistemul bugetar (unde s-au făcut angajări peste noapte, clientelare şi unde este deficit de angajări);

- să prezinte un plan real de combatere a marii evaziuni fiscale şi de profesionalizare şi depolitizare a ANAF.

"Având în vedere că majoritatea ţintelor economice şi a obiectivelor din programul de guvernare au fost reevaluate sau "discutate şi uitate", ministrul Finanţelor şi premierul Tudose trebuie să vină din nou în faţa Parlamentului cu un program de guvernare realist şi bazat pe nevoile oamenilor, care să sprijine investiţiile publice şi nu să îndatoreze viitorul copiilor noştri", a solicitat Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor