Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat Strategia de Apărare Naţională (Video)

Plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului a început dezbaterile asupra Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, prealabil acestor dezbateri pe care şeful Senatului le-ar fi vrut amânate
Plenul reunit al Camerelor în Parlamentul României (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.06.2015
Se încarcă player-ul...

Plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului a votat Strategia Naţionala de Apărare a Ţării. Cu 282 voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere, strategia prezentată de preşedintele Iohannis a fost adoptată.

În Plen s-a prezentat şi premierul interimar, Gabriel Oprea care a susţinut ca strategia de apărarea nu trebuie să facă obiectul unor dezbateri politicianiste şi că o va vota din toată inima.

"Şedinţa de astăzi a plenului Parlamentului reprezintă un moment deosebit de important pentru ceea ce înseamnă prezentul şi viitorul României din punct de vedere al securităţii naţionale. Guvernul României pe care îl reprezint astăzi în calitate de premier interimar susţine adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 - 2019. Acest document strategic a fost prezentat în şedinta CSAT, a fost supus analizei specialiştilor din ministere, a făcut obiectul consultării cu liderii partidelor politice (...). Personal, am fost direct interesat de acest document şi, împreună cu prim-ministrul Victor Ponta, am considerat că aprobarea Strategiei nu trebuie să fie obiectul unei abordări politicianiste, fiind vorba despre interesul naţional al României. Atunci când vorbim despre securitatea românilor şi a României, nu poate exista vreun interes superior personal sau de partid... Am toată convingerea că azi vom adopta această Strategie", a declarat Oprea, anterior votului.

Prezent de asemenea la dezbateri, copreşedintele PNL, Vasile Blaga a declarat că Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019 "este un pas major pentru integrarea deplină a României în comunitatea euro-atlantică."

"Dacă vrem să trăim ca în Vestul democratic şi prosper, dacă dorim să fixăm definitiv destinul ţării noastre în Occident, una din condiţii este să ne adaptăm sută la sută la statutul de membru NATO şi UE din punctul de vedere al cadrului conceptual şi legal privind apărarea şi securitatea naţională.", a declarat Blaga anterior votului.

La începutul şedinţei, în sală erau 320 de deputaţi, ceea ce înseamnă că cvorumul este întrunit. Preşedintele Camerei Deputaţilor precizase anterior că nu este necesară întrunirea cvorumului la dezbateri, ci doar la votul asupra Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării.

Marele absent de la această dezbatere este Călin Popescu Tăriceanu, care şi-a luat liber în zilele de 22-23 iunie, fiind, potrivit unor surse, plecat în Turcia pentru a-l vizita pe Ponta. Anterior plecării, Tăriceanu a făcut apel la formaţiunile ALDE (PC-PLR) să nu voteze Strategia de apărare prezentată de preşedinte, susţinând că aceasta cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul preşedinte Traian Băsescu şi goleşte de conţinut activitatea Guvernului, trecându-se la o republică prezidenţială.

În asentiment cu Tăriceanu, preşedintele PRU, Bogdan Diaconu, a declarat şi el ca partidul său respinge Strategia lui Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor