Platforma Telegram este gata să dea guvernelor date despre utilizatorii săi, anunţă Durov

Directorul general şi fondatorul Telegram, Pavel Durov (Nadine Rupp/Getty Images)
Redacţia
24.09.2024

Platforma de mesagerie Telegram face noi concesii în ceea ce priveşte siguranţa şi confidenţialitatea utilizatorilor, după arestarea fondatorului şi directorului său executiv Pavel Durov în Franţa, luna trecută.

Durov a fost arestat şi audiat de procurorii francezi în legătură cu suspiciuni de activitate infracţională pe platformă, inclusiv tranzacţii şi trafic între bande, precum şi cu o presupusă incapacitate a companiei de a preda date legate de anchetă.

Ulterior, acesta a fost eliberat din arestul poliţiei, cu o cauţiune stabilită la 5,56 milioane USD, în timp ce ancheta este în curs de desfăşurare.

Ancheta a stârnit dezbateri cu privire la libertatea de exprimare şi activitatea infracţională online, însă preocupările autorităţilor nu au fost chiar o surpriză.

Aplicaţia - care a adunat peste 950 de milioane de utilizatori, în mare parte datorită tehnologiei de criptare şi promisiunilor privind confidenţialitatea utilizatorilor - a fost criticată de ani de zile pentru popularitatea sa în rândul personajelor rău-intenţionate şi a infractorilor de pe internet, inclusiv traficanţi de droguri, spălători de bani şi extremişti, inclusiv adepţi ai supremaţiei albe şi grupuri teroriste precum ISIS.

În urma arestării sale, Telegram a declarat că Durov nu are „nimic de ascuns” şi că este „absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzul platformei respective”. La două săptămâni după arestarea sa, Durov a recunoscut că „creşterea abruptă” a numărului de utilizatori ai aplicaţiei a cauzat dificultăţi de dezvoltare care au facilitat abuzul faţă de platformă de către infractori.

Acum, Telegram face unele schimbări într-un efort de a reduce activitatea infracţională pe platformă, a declarat Durov luni într-o postare pe aplicaţie. Principala dintre acestea: Telegram şi-a actualizat termenii de serviciu şi politică de confidenţialitate pentru a menţiona că va preda autorităţilor adresele IP şi numerele de telefon ale utilizatorilor care încalcă regulile sale, ca răspuns la „cereri legale valide”. Platforma spune că va dezvălui toate datele utilizatorilor care sunt partajate cu autorităţile de aplicare a legii în rapoartele de transparenţă trimestriale.

„Căutarea pe Telegram este mai puternică decât în alte aplicaţii de mesagerie, deoarece permite utilizatorilor să găsească canale publice şi bots. Din păcate, această caracteristică a fost folosită în mod abuziv de persoane care au încălcat termenii noştri de serviciu pentru a vinde bunuri ilegale”, a scris Durov.

El a adăugat că o echipă de moderatori ajutaţi de inteligenţă artificială a identificat şi a eliminat „conţinutul problematic” din funcţia de căutare publică.

„Dacă totuşi reuşiţi să găsiţi ceva nesigur sau ilegal pe Telegram Search, vă rugăm să ni-l raportaţi prin @SearchReport”, a scris Durov.

Telegram nu a răspuns imediat la solicitarea de a comenta cât de mult conţinut a fost eliminat şi dacă au fost interzise canale sau conturi ca rezultat.

„Telegram Search este menit să găsească prieteni şi să descopere ştiri, nu să promoveze bunuri ilegale”, a spus Durov.

În timp ce schimbările pot însemna mai puţină activitate infracţională în zonele publice ale platformei, acestea nu vor elimina neapărat utilizarea ilicită a chat-urilor private, criptate de la un capăt la altul, unde Telegram spune că nu are „nicio modalitate de a descifra informaţiile reale” din conversaţii.

Nu este clar modul în care decizia de a partaja unele date ale utilizatorilor cu organele de aplicare a legii va afecta ancheta franceză în curs.

Telegram a declarat că, anterior, a luat măsuri drastice cu privire la anumite conţinuturi care încălcau regulile sale, inclusiv restricţionarea accesului la mai multe canale asociate cu sau operate de Hamas, în contextul războiului grupului militant cu Israelul.

De asemenea, Telegram a eliminat apelurile la violenţă după ce s-a raportat că aplicaţia a fost utilizată pentru a organiza revolte de extremă dreaptă anti-imigranţi în Regatul Unit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor