Cîţu: Jongleriile lui Liviu i-au năucit pe toţi. Nu mai are nimeni încredere în România guvernată de PSD
alte articole
România nu poate recupera în următoarele 6 luni de zile atât de mult încât să nu depăşim deficitul asumat de 3% pentru 2017, aşa cum ne spun şeful PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose, a opinat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef la ING Bank, care avansează o propunere inedită menită să vină în sprijinul bugetului: limitarea numărului de zile libere legale.
"Liviule, de ziua ta ne dai şi nouă liber? Haideţi să vă spun de ce promisiunile premierului în care ne anunţă că deficitul bugetar pe finalul acestui an va rămâne în limita de 3% sunt "bull shit"- ca să-l citez pe cârmaci. Ştiţi opinia mea despre mersul economiei sub cârmuirea PSD. Astăzi abordez această temă din alt unghi. Analiza mea are rolul de a va face să înţelegeţi, dar mai ales pe Tudose, că balivernele legate de faptul că vom recupera în următoarele 6 luni ce nu s-a făcut în primele 6 sunt doar baliverne", a declarat Florin Cîţu.
Vicepreşedintele PNL a evidenţiat faptul că, în România, în 2017, avem 14 zile libere legale "de la stat", cu două mai multe ca în 2016. Aproape toate au apărut ca urmare a unor iniţiative parlamentare.
"Un calcul simplu pentru 2017 ne arată că până în acest moment românii au avut deja 12 zile libere. O verificare simplă arată însă că, prin "mărinimia" Guvernelor roşii, numărul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru că Guvernul, în scop electoral, asigură "punţi" care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal. În UE, doar Bulgaria, Ungaria şi Letonia au mai multe zile libere legale decât România", a precizat Florin Cîţu.
Iar pentru a vedea impactul asupra PIB-ului al zilelor libere legale, senatorul PNL pune pe masă un studiu al Centre for Economics and Business Research care arată că cele 8 zile libere legale din Marea Britanie înseamnă un PIB mai mic cu 3,2 miliarde lire sterline pe an.
"Iar Marea Britanie este una dintre cele mai bogate şi mai productive ţări (încă) din UE. Şi niciuna dintre aceste ţări nu face "punţi", doar poduri şi drumuri adevărate. La "punţi" suntem campioni. Revenind la România, PSD ne spune că în acest an vom produce un PIB de 816 miliarde lei. În primul trimestru am reuşit 185 de miliarde. Mai avem 650 de miliarde, în condiţiile în care luna august este luna de concedii iar statul oferă "punţi" cu nemiluita", a atras atenţia Florin Cîţu.
Conform codului muncii din România, aceste zile libere, dacă sunt lucrate, trebuie compensate sau plătite în 30 de zile, însă în practică, potrivit liberalului, numai bugetarii beneficiază de aceste zile libere.
"Adică cei care nu produc efectiv plus-valoare în economie. Nu vă mai spun ce se întâmplă în instituţiile publice în zilele libere când oamenii spun că vin la serviciu pentru a fi plătiţi dublu dar în realitate nu apar niciodată. Îngrijorarea mea este legată de faptul că numărul acestor zile se va mări în continuare! Vă las pe dumneavoastră să judecaţi dacă este normal ca un număr de şmecheri angajaţi la stat să hotărască pentru toată România creşterea acestui număr de zile în continuare. Mai ales pentru că nu o fac din convingere ci doar pur electoral", a punctat Florin Cîţu.
În opinia senatorului, România nu-şi permite asta, este momentul să limităm numărul zilelor libere.
Argumentele lui Cîţu
- În România muncesc 4,8 milioane de oameni din care 1,25 milioane în aparatul bugetar. Adăugaţi la asta 5 milioane de pensionari. Asta înseamnă că 3,6 milioane produc PIB-ul. Ceilalţi beneficiază de salarii mărite, indemnizaţii speciale, ajutoare sociale. Iar numărul celei de-a doua categorii creşte zilnic.
- Anul acesta România are "bugetat" un PIB de 816 miliarde lei. Asta înseamnă o creştere de 6% faţă de anul trecut în timp ce cheltuielile publice cresc cu 15%. Pentru ca în următoarele 6 luni să ajungem valoarea PIB-ului "bugetat" ar trebui să muncim toţi, zilnic, chiar şi PSD-iştii.
- Luna august în România, la fel ca în Europa, este luna concediilor. Şi astea plătite tot de la stat (unele deja mărite).
- Conform estimărilor 3,5 milioane de români lucrează în străinătate, contribuie la producerea PIB-ului altor ţări, iar tendinţa este ca numărul lor să crească. Mai ales după primele 7 luni de guvernare PSD.
- Investiţiile, publice şi private, cele care asigură PIB-ul pe termen lung, dar şi cel "bugetat", sunt la un minim istoric. Cele publice au fost tăiate să facă loc creşterilor de salarii, iar cele private au dispărut pentru că nu mai are nimeni încredere în România guvernată de PSD. Jongleriile financiare ale lui Liviu i-au năucit pe toţi.
- Datele EUROSTAT arată că rămânem ţara cu cea mai slabă productivitate din UE.
"Bineînţeles că mai sunt şi alte argumente, iar fiecare le are pe ale lui. Concluzia, în opinia mea, este una singură: nu putem recupera în 6 luni de zile, aşa cum ne spun Dragnea şi Tudose, atât de mult încât să nu depăşim deficitul asumat de 3% pentru 2017. Este posibil ca propunerea mea să deranjeze pe mulţi. Dar tot trebuie să v-o spun. În România trebuie limitat numărul de zile libere legale", a subliniat Florin Cîţu.
Vicepreşedintele PNL consideră că situaţia economică nu ne permite să muncim efectiv aproximativ 9-10 luni pe an.
"Asta pentru că în acest moment 3,6 milioane de români lucrează pentru susţinerea financiară a 5 milioane de pensionari şi 1,25 milioane de bugetari. La asta adăugaţi cam 10% din forţa de muncă care emigrează în fiecare an. Şi tot cei 3,6 milioane trebuie cumva să găsească resurse să facă investiţii ca să dezvolte România pe termen lung. Eu sunt sigur că nu se poate. Alternativa pe care deja o simţiţi: supraccizare, plafonarea indemnizaţiilor pentru mame şi copii, birocratizarea sistemului de plată a TVA, naţionalizarea pilonului 2 de pensii, suprataxarea sistemului bancar şi mai urmează, vă asigur eu", a afirmat Florin Cîţu.
Întrebarea pe care şi-o pune senatorul de la începutul anului este următoarea: "De ce nu emigrează nemţii, englezii, francezii, olandezii şi alţii în România, unde după spusele lui Dragnea curge lapte şi miere?"