Furtul a şapte bonsai de sute de ani şochează japonezii

Au fost furate cele mai frumoase exemplare dintr-o grădină de trei mii de plante. Grădinarul afirmă: "Cine i-a furat trebuie să fie de meserie, a ales cu un ochi expert. I-am crescut ca pe copii, vă rog să mi-i redaţi, dar între timp aveţi grijă de ei”.
Bonsai (captură video YouTube News Today TV)
Mioara Stoica
14.02.2019

Japonezii urmăresc furtul a şapte bonsai centenari, cu aceeaşi emoţie ca cea cauzată de răpirea unui copil. Copacii mici şi preţioşi, dintre care unul are 400 de ani, au dispărut în noaptea de 12 ianuarie din grădina domnului Seiji Iimura, din Kawaguchi, în prefectura Saitama, în apropierea capitalei Tokyo, Japonia.

Seiji Iimura, un grădinar în vârstă de 54 de ani, a cincea generaţie a unei familii dedicate de secole îngrijirii bonsailor, are o grădină cu trei mii de plante, dar şi-a dat seama imediat de furt, deoarece hoţii au luat plantele cele mai frumoase: chiparoşii pitici Shinpaku. “Cine i-a furat trebuie să fie de meserie, a ales cu un ochi de expert”, a declarat Iimura publicaţiei The Asahi Shinbun.

Cei şapte bonsai furaţi valorează foarte mult, doar cel vechi de patru secole are un preţ de circa 6 milioane de yeni ($54,545), dar nu acest lucru îl îngrijorează cel mai mult pe grădinarul japonez. "I-am crescut ca pe copii, îi consider ca şi copiii mei", a spus el emoţionat. Şi apoi le-a cerut răpitorilor: „Vă rug să-i restituiţi, dar între timp îngrijiţi-i, udaţi-i aşa cum ar trebui, deoarece sunt delicaţi şi fragili, sunt la fel ca nişte copii de 400 de ani“.

Grădina lui Iimura era deschisă, nu avea garduri, deoarece el vroia ca toată lumea să poată admira aceste plante îngrijite cu atenţie, zi de zi, timp de ani şi ani. Potrivit presei locale, în zonă ar putea fi în acţiune un hoţ în serie, deoarece anul trecut în luna noiembrie au dispărut alţi opt bonsai, tot din specia Shinpaku.

Proprietarul Hiromi Hamano pusese camere de supraveghere după un furt anterior. Dar nu a fost de ajutor: filmul din noaptea furtului arată doar un bărbat cu glugă care fură chiparoşii pitici. Singurul element util cercetărilor: hoţul merge direct în zona unde se află chiparoşii.

Hamano a menţionat că Shinpaku sunt vânduţi în Vietnam şi China la preţuri mult mai mari decât cele de pe piaţa japoneză. Furtul ar putea avea loc la solicitarea unui comerciant internaţional. Acum, grădinarul în vârstă de 81 de ani se gândeşte să organizeze în zonă, împreună cu alţi grădinari, patrule nocturne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor