Exoplanetă bogată în heliu, recent descoperită [video]
alte articole
Are o coadă lungă, dar nu este o cometă similară cu aşa-numita „Cometă a Crăciunului", 46P/Wirtanen, vizibilă în aceste zile pe cer, ci este o nouă exoplanetă, descoperită recent, cu o atmosferă foarte bogată în heliu. Acest corp ceresc seamănă cu un balon care, orbitând în apropierea stelei mamă se "dezumflă" încet, eliberând în spaţiu o coadă de heliu. Descoperirea, descrisă în revista Science, a fost făcută de un grup internaţional de astronomi, coordonat de Universitatea din Geneva, Elveţia.
Exoplaneta, care arată ca un balon umflat, se numeşte HAT-P-11b, are dimensiunile lui Neptun, deşi este mult mai caldă, şi este situată la aproximativ 122 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Lebedei. Descoperirea a fost făcută cu observatorul germano-spaniol de la Calar Alto, în Andaluzia, Spania. "Este o descoperire foarte interesantă care ne poate ajuta să studiem atmosfera planetelor din afara sistemului solar", a declarat unul dintre autori, Jessica Spake, de la Universitatea britanică din Exeter.
Planeta orbitează în jurul stelei sale la o distanţă de douăzeci de ori mai mică decât cea care separă Pământul de Soare. Datorită acestei distanţe apropiate, a concluzionat Spake, "heliul, al doilea element cel mai abundent din univers după hidrogen, este expulzat de pe planetă de radiaţia stelei mamă cu o viteză de aproximativ 10.000 de kilometri pe oră", învăluindu-l într-un nor de gaz.
Mai multe informaţii: Astronomers Spot Helium Cloud around Exo-Neptune HAT-P-11b
Artciol ştiinţific de referinţă: Spectrally resolved helium absorption from the extended atmosphere of a warm Neptune-mass exoplanet. Science 06 Dec 2018: eaat5879 DOI: 10.1126/science.aat5879