Plagiatul, criteriu de integritate în PSD
alte articole
Pe lângă plagiat, printre criteriile de integritate parte a codului de etică şi conduită pentru membrii PSD, dezbătut miercuri la Comitetului Executiv Naţional al PSD, se numără şi aspecte ce ţin de urmărirea penală precum şi criterii legate de funcţii de conducere în cadrul PCR şi UTC şi de statutul de colaboratori ai fostei Securităţi.
Astfel, potrivit documentului pus la dispoziţia presei şi citat de Hotnews, per ansamblu, PSD va introduce 10 criterii care seamănă mult cu cele propuse de partidul "rival", PNL, care urmează să le adopte în forma finală vineri. Ambele "decaloage par a se fi inspirat din declaraţia de integritate realizată de România Curată pentru miniştrii noului Cabinet. Singura diferenţă notabilă între criteriile de integritate PSD şi cel al PNL este criteriul "traseismului", care nu se regăseşte la social-democraţi, arată sursa citată.
Mai amintim că plagiatul a ajuns pe lista criteriilor de integritate ale partidelor după un şir de scandaluri răsunătoare în care au fost implicaţi fostul premier Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea (mai nou şi actualul ministru de interne Petre Tobă) şi după ce protestele anti-sistem declanşate de incendiul din Colectiv au zguduit partidele politice, determinându-le să încerce o schimbare de imagine.
De altfel, potrivit documentului publicat de Hotnews, unul din obiectivele declarate ale adoptării respectivului cod este "să asigure menţinerea la un înalt nivel de prestigiu al Partidului Social Democrat."
Mai amintim în context că recent, Iniţiativa România, platformă civică născută din mişcările de stradă după tragedia din Colectiv le-a cerut liderilor de partide, inclusiv liderului PSD, să-i excludă din rândul formaţiunilor pe politicienii care au probleme în Justiţie. Niciunul din liderii marilor partide nu a dat curs acestei cereri însoţită de o listă cu un număr de 128 de nume de politicieni de la vârful statului şi partidelor care au fost inculpaţi.
Criteriile de conduită pentru candidaţii PSD
Persoanele care se află într-una din situaţiile de mai jos, nu vor beneficia de susţinerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condiţiile legii, a unor funcţii politice sau administrative alese sau numite dacă:
1. a) s-a început împotriva sa urmărirea penală; a fost trimis în judecată; s-a pronunţat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă;
b) se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracţiune.
2. au deţinut funcţii în organele de conducere la nivel central şi judeţean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.
3. au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat faţă de cetăţeni;
4. au avut atitudini şi declaraţii extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naţionalitate;
5. au fost membri sau colaboratori ai fostei Securităţi, ca poliţie politică sau au fost dovediţi ofiţeri acoperiţi;
6. înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al comunităţii în care candidează
7. are relaţii comerciale cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţiile din subordinea acesteia;
8. au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească;
9. se află sub incidenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive privind incompatibilităţi sau conflict de interese;
10. au completat în fals sau cu omisiuni declaraţiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanţei.
Codul de integritate PSD include şi un capitol cu sancţiuni pentru membrii PSD, în cazul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă.
Sancţiunile pentru PSD-istii în diferite etape ale urmării penale pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcţia politică, suspendarea din calitatea de membru de partid şi excluderea din partid.
Sancţiunile nu se aplică însă automat, ci în urma unei analize a unei comisii special înfiinţate în partid, fie la nivel judeţean fie la nivel central.