Băsescu: Revocarea Consiliului Naţional de Etică, un truc ca să nu se ia în discuţie plagiatul lui Tobă

Revocarea Consiliului Naţional de Etică, instituţie responsabilă să analizeze şi să emită verdicte în cazul suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat, a fost un truc menit să evite verificarea acuzaţiei de plagiat care îl vizează pe şeful MAI, Petre Tobă, susţine Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

"Desfiinţarea Consiliului a fost un truc, un truc ca să nu se ia în discuţie plagiatul lui Tobă pentru că plagiatul este evident, nu sunt dubii şi nu-ţi trebuie multă carte. Trebuie doar să fi terminat liceul să poţi să compari două texte. Am văzut şi eu textele comparate.

La Tobă este un plagiat mai grosolan decât la Victor Ponta şi faptul că s-a luat măsura desfiinţării, fără să se pună nimic imediat în loc pentru a da prioritate analizei doctoratului lui Tobă, arată că a fost un truc pentru a moşmondi o decizie legată de ministrul de Interne", a declarat duminică seară, la postul B1 TV, fostul preşdinte Traian Băsescu.

Problema este, potrivit şefului Mişcării Populare, cine îl susţine pe Petre Tobă "atât de puternic încât Cioloş a fost nevoit să se compromită". "Greu de spus, dar e clar că nu Cioloş. E cineva deasupra puterilor lui", a adăugat Traian Băsescu.

Controversatul Consiliu Naţional de Etică, instituţie care a "albit" de-a lungul timpului înalt demnitari precum Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu, sau Gabriel Oprea, a fost revocat recent din ordinul ministrului Educaţiei, Adrian Curaj.

Decizia a fost luată în contextul în care Consiliul tocmai se pregătea să dea verdictul în cazul acuzaţiilor de plagiat care îl vizează pe noul ministru de Interne, Petre Tobă, ultimul intrat pe lista neagră a celor suspectaţi că nu şi-a luat doctoratul pe merit.

În locul CNE, ale cărui decizii au stârnit reacţii critice extrem de dure din partea societăţii civile şi a lumii academice, va fi înfiinţată până în luna ianuarie o nouă instituţie, iar primul lucru care va trebui să-l facă este să spună dacă se confirmă sau nu acuzaţiile potrivit cărora Petre Tobă a copiat 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei sale cu care el a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.