Ministrul Tobă, acuzat de plagiat. Preda: "Să ceri unei instituţii corupte un verdict etic e o mare eroare"
alte articole
"Jurnalista Emilia Şercan a publicat un articol care arată că noul ministru de Interne, Petre Tobă, a plagiat mai mult de jumătate din lucrarea sa de doctorat. Probele sunt clare ca lumina zilei. Le poate înţelege oricine ştie să citească şi e capabil să compare.
Şi pentru că ridicolul nu are limite, domnul Tobă s-a discreditat mai mult decât alţii: în lista bibliografică de la finalul tezei, el a transformat prepoziţia "apud", care serveşte tocmai la o citare corectă, în prenume pentru doi reputaţi autori, Stieglitz şi Buzan. Cu toate acestea, premierul nu s-a mai considerat înşelat şi a cerut ca problema să fie clarificată instituţional", a scris Cristian Preda, într-un articol publicat pe ziare.com.
Potrivit europarlamentarului, cei care au fost scandalizaţi de plagiatele demnitarilor, date la iveală în ultimii 3 ani, au fost, pe bună dreptate, nemulţumiţi să audă asta. Clarificarea instituţională solicitată de către premier ar presupune, a explicat tot Dacian Cioloş, o reacţie din partea ministrului Educaţiei şi un verdict din partea Consiliului de Etică, însărcinat să trateze exclusiv acuzaţiile de plagiat la adresa demnitarilor.
"Unic în lume, acest consiliu i-a absolvit de vină pe Ponta, pe Oprea şi pe alţii ca ei, deşi fragmentele copiate erau uşor de recunoscut pentru orice om normal constituit. Cât priveşte apelul la dl. Curaj, acesta tocmai se derobase de responsabilitate, cu o zi înainte de dezvăluirea plagiatului lui Tobă: întrebat de ce nu-i retrage diplomă de doctor fostului premier, ministrul a răspuns că nu a fost contactat de... Universitatea Bucureşti", a subliniat Preda.
Politicianul a reamintit că Universitate Bucureşti constatase plagiatul în 2012 şi ceruse imediat anularea diplomei. Consiliul de la minister care a acoperit fraudele a fost reamenajat tocmai în acel moment.
"În cazul Tobă, lucrurile sunt şi mai penibile decât în altele: unul dintre membrii consiliului de la care Cioloş aşteaptă un verdict a fost şi-n juriul de teză care i-a acordat titlul de doctor actualului ministru... Politic, afacerea Tobă e foarte delicată. Nu e vorba doar despre faptul că, într-o situaţie de criză, premierul a recurs la o soluţie brevetată de predecesorul său atunci când a fost acuzat de fraudă. Senzaţia de deja vu nu-l avantajează pe Cioloş, chiar dacă nu el a copiat.
Dar mai e ceva important. Una dintre bolile executivului de la Bucureşti e lipsa de promptitudine. Când apare o problemă, nu se caută o rezolvare rapidă, ci se recurge la o comisie. În cazul de faţă, să ceri unei instituţii corupte un verdict etic e o eroare mare cât casa. Până să se dea verdictul, uşor de anticipat, suspiciunea creşte şi alimentează alte reproşuri. Iată de ce efectul prepoziţiei "apud" asupra guvernului tehnocrat poate fi dezastruos", a afirmat Cristian Preda.