Pistru (MTI): Legea transporturilor va fi adoptată prin Ordonanţă în vacanţa parlamentară şi aplicată de la 4 decembrie 2011

Legea unică a transporturilor, care prevede printre altele înfiinţarea unui organism unic de control, va fi aprobată prin Ordonanţă de urgenţă în vara acestui an, urmând să-şi producă efectele începând cu 4 decembrie 2011, a declarat, marţi, la un seminar dedicat transporturilor, Eusebiu Pistru, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

"Draftul acestei legi va fi finalizat în această săptămână şi urmează să avem discuţii cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor din domeniu, iar legea propriu-zisă intră sub incidenţa Legii de abilitare a guvernului de a emite Ordonanţe de urgenţă în vacanţa parlamentară şi va fi aprobată prin acest mecanism, iar din 4 decembrie 2011 îşi va produce efectele", a spus secretarul de stat.

Printre noutăţile din lege se află înfiinţarea unui organism unic de control al activităţii de transport, până în prezent fiind derulate controale asupra transportatorilor rutieri atât din partea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), cât şi a Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi a Registrului Auto Român. De asemenea, dacă propunerile transportatorilor vor fi acceptate, cei care sunt implicaţi în transport vor trebui să deţină atestatul de manager de transport, valabilitatea autorizaţiei de transport va creşte de la cinci la zece ani, iar copia conformă va fi valabilă nu un singur an ci cinci. Va fi revizuit gradul de sancţionare a nerespectării legii şi va fi introdus un cazier pentru conducătorii auto, astfel încât, la abateri grave, aceştia îşi vor pierde dreptul de a profesa.

"Dorim stabilirea unor reguli simple: dacă autorizaţia are valabilitate un anumit număr de ani şi copia conformă trebuie să aibă aceeaşi valabilitate. Este aberant să plăteşti anual această copie, cu o valoare de 260 de lei pentru transportatori. Sigur că pentru autorităţi este bine, pentru că înregistrează câştiguri de circa opt milioane euro anual din aceste tarife", a spus Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

De asemenea, acesta a cerut ca autovehiculele utilizate în transport şi aflate în imobilitate peste o lună să nu mai fie impozitate.

Printre nemulţumirile transportatorilor în ceea ce priveşte autorizarea se numără şi necesitatea dovezii plăţii rovinietei prin introducerea acesteia într-un dosar pentru obţinerea licenţei, deşi există un sistem electronic de verificare a achitării acesteia.

"Suntem nemulţumiţi de lipsa implicării ministerului în rezolvarea unor probleme legate şi de infrastructură, pentru că nu este posibil ca podul rutier de la Oituz să fie abandonat de trei ani, iar şoferii să fie nevoiţi să ocolească 100 de kilometri deoarece nimeni nu se interesează de acest pod. Totodată, există unii transportatori care depăşesc limita de 40 tone încărcare în fiecare zi, iar şoferii companiilor oneste sunt amendaţi de Poliţie dacă depăşesc timpul de lucru cu cinci minute, chiar dacă starea infrastructurii este la pământ", a spus Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Rutieri de Transport din România (FORT).

În prezent, în România există 36.000 de firme de transport, din 32.000 fac transport de persoane şi 4.000 de marfă, toate acestea având 134.000 de copii conforme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne