"Aşa arată moştenirea oligarhiei post-comuniste" - Profesor de economie, despre cauzele creşterilor de taxe

Creşterea taxelor nu este ceva inevitabil ci produsul guvernării, punctează profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan, într-o postare pe Facebook.
În contextul în care creşterea taxelor este prezentată deja ca o inevitabilitate, Glăvan arată că taxele - creşterea lor - este nota de plată pe care o vor plăti românii pentru lipsa de reforme şi risipă.
Redăm analiza economistului:
"E important să ştiţi că creşterea taxelor, despre care demnitarii discută făţiş cât timp Ciolacu stă pitit, nu este inevitabilă, un DAT, în raport cu care nu poţi să faci nimic, doar să te-nchini la Dumnezeu.
În realitate, creşterea taxelor este PRODUSUL GUVERNĂRII.
Explicaţia e uşoară:
1. Principalul motiv al deficitului bugetar fără precedent este stoparea banilor europeni, fapt determinat de împotrivirea monstruoasei coaliţii PSD_PNL_UDMR la absolut orice reformă. Abia acum, de exemplu, în ceasul al 13-lea, cu chiu cu vai, ea legiferează o nouă reformă a pensiilor speciale, după reforma deja reformată... Despre legea unică a salarizării... numai de bine, să-i fie ţărâna uşoară.
Despre însănătoşirea şi privatizarea companiilor de stat, idem. Reforma administraţiei a dispărut de pe ecran. Deci, fără îndeplinirea reformelor din PNRR, cererile de plată trimise la Bruxelles au rămas în stand by. Iar România a rămas fără acoperire pentru cheltuielile publice. Iar poporul e pus să plătească dobânzile la datoria care a trebuit acumulată cu acest prilej.
2. Al doilea motiv este lipsa oricărei intenţii de a stopa risipa. Americanii au înfiinţat DOGE şi-l vor şi desfiinţa înainte ca românii patrihoţi ai PSD-PNL-UDMR să mişte ceva.
Pe scurt, guvernarea ruinătoare este cea care duce la creşterea birurilor. Pur şi simplu, cineva trebuie să plătească lipsa de reforme şi risipa.
Acum, creşterile de taxe îngroapă România, desigur. România, o ţară în dezvoltare, beneficiara (teoretic) celui mai mare ajutor extern din istorie, a ajuns să băltească economic (creştere zero), la fel ca economiile osificate ale Europei de Vest.
Unii zic: da, domnule, dar nu-i dracul chiar aşa de negru, măcar un progres am înregistrat. Da, dar nu din meritul monstruoasei coaliţii, ci în ciuda monstruoasei coaliţii! Tot ce s-a făcut bun în ţara asta şi progresul înregistrat vine din munca şi pe cârca oamenilor simpli! În 35 de ani România ar fi trebuit să prindă din urmă Germania.
La câţi bani europeni s-au tocat, la ce piaţă imensă am accesat odată cu intrarea în UE, la ce libertăţi am avut, ar fi trebuit să imităm succesul Japoniei, al Israelului sau al altor câteva ţări, care nu au avut nici resursele naturale, nici pacea, nici ajutoarele externe pe care le-am primit noi. Dar nu am ajuns acolo. Banii pierduţi sunt ani pierduţi. De viaţă, vreau să zic. Aşa arată moştenirea oligarhiei post-comuniste - care în ceea ce o priveşte, da, oligarhia a ajuns şi depăşit nivelul Germaniei", scrie, pe Facebook, Glăvan.