Ar putea George Simion să ajungă viitorul preşedinte al României? Ce spun trei cunoscuţi analişti

Ar putea fi candidatul AUR George Simion viitorul preşedinte al României? Analiştii Vladimir Ionaş, Alexandru Coita şi George Rîpă au dezbătut subiectul, într-o emisiune B1 TV, în contextul alegerilor pentru cea mai înaltă funcţie în stat care bat la uşă.
Jurnalistă: Mai e valabilă teza evocată de sociologi potrivit căreia în turul al doilea, cu oricine ar intra, George Simion ar mânca bătaie?
Vladimir Ionas: Nu. George Simion are şanse astăzi, indiferent de ce arată. George Simion are prima şansă astăzi să fie preşedinte din foarte multe motive.
Dar, în primul rând, datorită faptului sau din cauză, cum vrea fiecare să ia povestea, că există o divizare extrem de mare în rândul electoratului denumit generic pro-occidental, pro-european, ce vreţi dumneavoastră. Că aşa au încercat candidaţii aceştia să se autoproclame. Electoratul ăsta, care este puţin mai mare decât electoratul celălalt, nu acceptă aceşti candidaţi. Unii îl vor pe Nicuşor, unii pe Crin. În cazul în care oricare dintre aceştia ajunge contra lui Simion în turul 2, îi va fi foarte, foarte greu să convingă cealaltă parte a electoratului să vină să-l voteze.
Şi lipsa acestora de la urne e suficientă pentru Simion. Simion n-are nevoie să-i convingă să-l voteze, Simion trebuie să stea şi să aştepte ca acel electorat să rămână acasă. Există un număr important, îmi cer scuze, de influenceri care l-au promovat pe Iohannis în primul mandat, în al doilea mandat, acum îl înjură pe Iohannis şi şi-au dat seama că trebuie altul promovat, care merg exact pe linia asta. Dacă ajunge Crin Antonescu, dacă ajunge Victor Ponta, dacă ajunge X în turul 2, eu nu mă duc la vot. În momentul ăla, dacă tu nu mergi la vot, celălalt nu merge şi aşa mai departe, Simion îşi maximizează din primul tur votul.
Alexandru Coita: Sunt absolut de acord cu analiza lui Vladimir, însă să nu uităm faptul că, până la urmă, emoţia, trigger-ul emoţiei se poate activa oricând pe un subiect. Deci, aţi văzut, Simion joacă, practic, nu prea există. Acea poză a fost foarte bună ca trigger emoţional ca să poată să-şi maximizeze potenţialul în zona suveranistă. Cu siguranţă a generat emoţie şi poate şi mulţi oameni îi vor aduce la vot pentru el din zona lui Georgescu datorită acestei asocieri din ziua de Paşte, cu un puternic impact emoţional.
Eu cred, în schimb, că Simion nu va ajunge preşedinte din motive care ţin de faptul că Simion este o figură cu prea puţină experienţă politică, un trecut care are destul de multe probleme. Este destul de puţin credibil în plan internaţional, cu excepţia contactelor pe care şi le-a făcut... Ce vreau să spun este că Simion poate fi foarte uşor detonat.
Sunt multe elemente care îl vulnerabilizează în mod critic şi cu care poate fi atacat. El nu trebuie lovit în sensul că nu o să-l voteze suveraniştii, pentru că o să-l voteze. El trebuie să fie atacat destul de credibil încât să se alieze toate aceste forţe disparate din zona de dreapta, ca împotriva lui Vadim în 2000. Deci asta e singura miză şi eu cred că asta se va întâmpla.
George Rîpă: Senzaţia mea este că George Simion joacă totul pentru a obţine un scor cât mai bun în primul tur, dar cred că rolul lui, dacă vreţi, în această piesă de teatru în care fiecăruia i s-a dat câte un rol, cred că rolul lui este să "moară eroic", electoral evident, în turul 2, pe altarul unei victorii pro-occidentale, doar că, între timp, nu ne-am decis, sau poate ne-am decis şi nu am aflat noi, care este şi candidatul pro-occidental care trebuie să câştige.
Jurnalistă: Mai e ceva interesant ce ai spus. În turul al doilea, în eventualitatea în care George Simion chiar s-ar bate în această cursă prezidenţială, i-ar face rău asocierea cu Călin Georgescu.
George Rîpă: Vârful lui Călin Georgescu cred că a fost undeva în primele săptămâni după anularea turului 2. Când a fost acel val de revoltă, absolut de înţeles. Între timp însă, oamenii au început să afle şi lucruri despre Călin Georgescu pe care nu le ştiau în septembrie, în octombrie, în noiembrie, poate nici măcar în decembrie. De exemplu, au aflat că el vorbea cu extratereştrii. Dincolo de orice, aici nu mai discutăm despre unul care e mai liberal, mai socialist – omul discuta cu extratereştrii. Omul ne-a povestit cum a intrat într-o cameră de hotel şi au fost acolo nişte fiinţe non-umane cu care a avut un tête-à-tête, cum vorbesc eu în ţara asta cu Ionaş şi cu Coita.
Pe de altă parte, el a mai făcut nişte tâmpenii. A spus că Donald Trump şi-a înscenat acea tentativă de asasinat. Eu am mai zis atunci: un om normal la cap nici pentru miliarde de dolari nu acceptă să primească un glonţ în ureche, pentru că cea mai mică, o mică pală de vânt, pur si simplu... Adică a făcut nişte declaraţii absolut halucinante.
Lumea cred că a înţeles asta. În momentul în care vom ajunge în turul 2, va continua să existe valul de revoltă pe care îl au, sau în fine, sentimentul pe care l-au încercat şi cei care se uită la noi în momentul de faţă – că e normal: suntem de şapte, opt ani în procedură de deficit excesiv; după alegerile astea vor urma nişte măsuri economice dezastruoase; simţim că politicienii nu ascultă de popor. Sunt foarte multe nemulţumiri. Dar în momentul în care ajungi totuşi în turul 2, stai şi zici: bă, ok, sunt nervos pe ăştia. Dar nu mai bine votez eu cu Crin, cu Nicuşor, cu Ponta, decât să-l am pe unul preşedinte care îmi spune că mi-l aduce pe dilimache care vorbea cu extratereştrii pe o funcţie importantă în statul român? Adică, cred că în momentul acela va fi piatră de moară.