Piloţii turci care au doborât avionul rusesc în 2015 sunt pucişti, susţine un oficial

După ce a refuzat iniţial să îi condamne pe cei doi piloţi care au doborât bombardierul rusesc la graniţa turco-siriană în noiembrie 2015, un oficial turc a declarat că cei doi piloţi au fost arestaţi pentru implicare în puciul eşuat din weekend.
Imagine ce surprinde bombardierul rusesc Su-24 doborât în noiembrie 2015 de către aviaţia turcă. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.07.2016

Cei doi piloţi turci care au jucat un rol în doborârea unui avion de luptă rusesc în noiembrie 2015 se află în custodie din cauza implicării lor în puciul eşuat din 15 iulie, a declarat un oficial turc luni seară.

Doborârea bombardierului rusesc la graniţa turco-siriană a declanşat o criză diplomatică fără precedent între Turcia şi Rusia, care s-a sfârşit luna trecută când cele două ţări au fost de acord să îşi reia legăturile.


“Cei doi piloţi care au făcut parte din operaţiunea de doborâre a avionului rusesc Su-24 în noiembrie 2015 se află în custodie”, a declarat un oficial turc jurnaliştilor, adăugând că aceştia au fost arestaţi din cauza legăturilor lor cu tentativa de lovitură de stat.

Când a fost întrebat despre acest lucru, ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag a declarat că există rapoarte care susţin că cei doi piloţi au fost arestaţi, dar că încă nu au fost confirmat.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan duminică, susţinând că puciul eşuat este inacceptabil şi şi-a exprimat speranţa pentru o întoarcere rapidă la stabilitate.

Cei doi lideri ar urma să se întâlnească în prima săptămână a lunii august, aceasta fiind prima întâlnire de la revitalizarea relaţiilor dintre cele două state.

Premierul turc Binali Yildirim a declarat luni că peste 7.500 de persoane au fost arestate pentru posibila lor implicare în puciul eşuat din noaptea de vineri spre sâmbătă, inclusiv 103 generali şi amirali.

În cadrul evenimentelor din weekend au murit aproximativ 300 de persoane. În acelaşi timp, Erdogan i-a acuzat pe clericul exilat în SUA Fethullah Gulen şi pe susţinătorii săi că au fost în spatele loviturii de stat eşuate. Gulen a negat orice implicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor