Societatea civilă cere o poziţie fermă legată de respectarea drepturilor omului în Turcia din partea lui Iohannis şi Cioloş

Situaţia alarmantă din Turcia unde mii de militari, magistraţi etc. au fost arestaţi iar Erdogan vorbeşte despre aplicarea pedepsei cu moartea a stârnit îngrijorarea societăţii civile din România, numeroase ONG-uri cerându-le liderilor României să ia o poziţie fermă.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Ana Ion
19.07.2016

Numeroase ONG-uri, asociaţii profesionale sindicate, personalităţi publice şi cetăţeni implicaţi au adresat, pe fundalul evenimentelor care zguduie Turcia, o scrisoare deschisă Preşedintelui României, Klaus Iohannis, Prim Ministrului României, Dacian Cioloş şi Ministrului de Externe al României, Lazăr Comănescu.

Semnatarii scrisorii deschise solicită liderilor diplomaţiei româneşti să ia poziţie faţă de ”evoluţiile alarmante din aceste zile din Turcia”, şi să acţioneze în concordanţă cu valorile care stau la baza comunităţii transatlantice, din care România face parte.

Organizaţiile şi cetăţenii care s-au raliat acestui demers subliniază că până în acest moment adresanţii au exprimat public doar speranţa că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp, amintind faptul că Turcia este un partener strategic al ţării noastre şi nici un oficial român nu a exprimat vreo poziţie cu privire la necesitatea respectării drepturilor omului şi a principiilor statului de drept în procesul de stabilizarea a situaţiei din Turcia.

"Imperativul democratic nu trebuie subordonat imperativului geopolitic – fără o democraţie autentică, în care drepturile fundamentale sunt respectate, stabilitatea geopolitică este o himeră, care mai devreme sau mai târziu va fi pusă în pericol de lipsa democraţiei", se mai afirmă în scrisoare, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.

De asemenea, în scrisoare se atrage atenţia că regimul Erdogan a trecut la represalii şi ameninţări care încalcă drepturile omului şi ridică grave semne de întrebare legate de democraţia turcă, în condiţiile în care, oricum, şi anterior evenimentelor de la sfârşitul săptămânii, situaţia din Turcia era îngrijorătoare. În scrisoarea deschisă se reaminteşte că epurarea judiciară a precedat lovitura de stat din 15 iulie - peste 45,000 de poliţişti şi 2,500 de magistraţi au fost transferaţi în 2014 de la posturile lor, o mişcare pe care mulţi au considerat-o o încercare de stopare a investigaţiilor de corupţie şi subminare a independenţei justiţiei.

Scrisoarea deschisă a fost semnată, până în acest moment, de 1500 de persoane. Printre semnatari se numără organizaţii precum Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia VeDemJust, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia Magistraţilor din România, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Naţional al Elevilor, Consiliul Naţional al Tinerilor, CNS Cartel ALFA, Expert Forum, FNS Alma Mater, Societatea Academică din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, dar şi intelectuali publici, parlamentari, oameni de cultură precum Alina Mungiu Pippidi, Zoe Petre, Michael Shafir, Liviu Antonesei, Remus Cernea, Claudiu Crăciun, Victoria Stoiciu, Florin Iaru, Sergiu Mişcoiu.

Textul integral al petiţiei poate fi vizualizat aici

Reamintim în context că după puciul eşuat, guvernul turc a început imediat să cureţe armata, mii de soldaţi, magistraţi şi civili fiind arestaţi. Separat, potrivit Bloomberg, aproximativ 9.000 de membri ai Ministerului de Interne, 300 de judecători şi 1.500 de membri ai Ministerului de Finanţe au fost concediaţi.

Ulterior, preşedintele Recept Erdogan a declarat că nu ar trebui să existe amânări în privinţa aplicării pedepsei cu moartea după o tentativă eşuată a unui puci, adăugând că guvernul va discuta cu partidele din opoziţie despre reintroducerea pedepsei capitale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor