Turcia menţine blocada asupra Bazei de la Incirlik
alte articole
Poliţia turcă ar fi blocat baza aeriană de la Incirlik din Turcia, potrivit unei surse militare din interiorul unităţii comune turco-americane a NATO.
Conform sursei, partea americană a Bazei Aeriene din Incirlik a rămas fără curent electric începând de vineri, forţând personalul să se bazeze doar pe generatoare pentru a asigura energia electrică pentru clădirile critice ale misiunii.
Sursa a declarat că unităţile poliţiei turce încă menţin o blocadă la intrarea în bază – care a început vineri noaptea – şi că proviziile importante precum combustibil, alimente şi apă se micşorează. Protocoalele de raţionalizare au intrat în efect în întreaga bază şi personalul îndură temperaturi de peste 90 de grade Celsius fără acces la aer condiţionat şi alte servicii minore.
În plus, sursa a confirmat rapoarte anterioare potrivit cărora poliţia locală a pătruns sâmbătă în partea turcă a Bazei Aeriene Incirlik şi l-a arestat pe al 10-lea comandant al bazei, generalul Bekir Ercan Van. Alţi 11 membri ai armatei turce şi un ofiţer de poliţie au fost de asemenea arestaţi, a confirmat duminică un oficial turc de rang înalt pentru Wall Street Journal.
Într-un interviu din decembrie 2015 cu agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu, un pilot de avion F-16 din cadrul USAF (Forţele Aeriene ale Statelor Unite) a declarat reporterilor că soldaţii ambelor tabere ale instalaţiei NATO obişnuiau să mănânce în aceeaşi cantină iar Comandamentul Aerian Turc – care probabil găzduia biroul generalului Bekir Ercan Van – se afla lângă Comandamentul Aerian American.
Baza Aeriană de la Incirlik serveşte ca un bastion important al proiectării forţei americane în Orientul Mijlociu, este sediul central al US 39th Air Base Wing şi găzduieşte peste 50 de bombardiere nucleare B-1. Sursa nu a putut să confirme situaţia acelor arme nucleare, dar a confirmat faptul că baza a ridicat nivelul de securitate la FPCON Delta în cursul nopţii de vineri – acelaşi nivel ridicat de alertă aplicat de bazele militare după atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA.
Conform unei declaraţii publice făcute duminică de către premierul turc Binali Yildirim, restricţiile militare în spaţiul aerian – care au început vineri noaptea – au fost de atunci crescute. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a confirmat duminică dimineaţă schimbarea privind accesul în spaţiul aerian şi a susţinut că “instalaţiile americane de la Incirlik încă operează cu ajutorul surselor interne de energie”. Cook a adăugat că operaţiunile nu au fost afectate.
Contrar acelei declaraţii, un membru de familie al unui soldat american găzduit la Baza Aeriană de la Incirlik a declarat că partea turcă a bazei au avut energie electrică şi că pana de curent a afectat doar zona americană a bazei.
Luni, după arestarea a aproximativ 20.000 de oficiali politici, militari şi din poliţie de pe cuprinsul ţării, mass media de stat turcă a raportat că pentru a doua oară un contingent neinvitat de poliţişti înarmaţi a pătruns în Baza Aeriană de la Incirlik. Agenţia de ştiri Anadolul a precizat că doi adjuncţi ai Procurorului General şi şapte procurori au fost trimişi să desfăşoare o investigaţie legată de puciul eşuat – un eveniment pe care unii analişti bănuiesc că a fost de fapt organizat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-şi elimina adversarii.
Un reprezentant militar al biroului pentru afaceri publice de la Baza Aeriană de la Incirlik a discutat luni seară prin telefon dar nu a fost autorizat să răspundă întrebărilor legate de situaţia celor 1.500 de piloţi staţionaţi la bază, a celor 50 de bombardiere B-1 şi a focoaselor lor nucleare, precum şi cu privire la rapoartele care susţin că guvernul turc privează în mod intenţionat personalul american de o sursă comercială de curent electric.
Temerile de securitate cu privire la Baza Aeriană de la Incirlik s-au amplificat în ultimul an. La sfârşitul lunii martie, Pentagonul a ordonat unui număr de aproximativ 700 de soţii şi copii să evacueze baza şi, în luna iunie, Thaddeus Borowicz, un contractor civil american care a lucrat la bază, a fost găsit mort în faţa locuinţei sale în apropiere de Adana – aproximativ 104 km distanţă de frontiera turco-siriană. Ulterior, grupul jihadist Statul Islamic aparent şi-a asumat răspunderea pentru acea crimă.