Phenianul susţine că peste 1,4 milioane de tineri s-au înrolat în armată pentru a apăra Coreea de Nord împotriva SUA

Peste 1,4 milioane de tineri s-au înrolat în armata nord-coreeană în ultimele zile pentru a apăra ţara împotriva SUA şi a altor inamici, a anunţat luni presa de stat a ţării.
Descrisă de unii analişti drept o mişcare pentru a crea "o atmosferă de război", guvernul comunist nord-coreean a organizat evenimente în întreaga ţară pentru a recruta soldaţi pentru armata sa. Studenţi şi muncitori s-au aliniat în arene şi pe un şantier de construcţii pentru a se înrola sau reînscrie, arată fotografiile oficiale. Numai vineri, peste 800.000 de cetăţeni s-au înrolat, a anunţat agenţia de stat Korean Central News Agency (KCNA).
Militarii, numiţi "voluntari" de către mass-media de stat, şi-au demonstrat voinţa de a unifica cele două Corei şi de a "elimina fără milă maniacii războiului" care le ameninţă ţara, a relatat KCNA, într-o aluzie voalată la adresa SUA şi a Coreei de Sud.
Cele două Corei sunt divizate de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, când Sudul capitalist şi Nordul comunist au fost separate de-a lungul paralelei 38. Un armistiţiu din 1953 a pus capăt a trei ani de lupte după ce Nordul a invadat Sudul, deşi nu a fost semnat niciun tratat de pace, relatează Vice.
Vestea înrolării în masă în Coreea de Nord vine după ce ţara a lansat joi cea mai mare şi mai puternică rachetă a sa - Hwasong-17 - ca răspuns la recentele exerciţii militare comune între SUA şi Coreea de Sud. Guvernul liderului nord-coreean Kim Jong-un a calificat aceste exerciţii drept repetiţii pentru o invazie a Nordului şi a lansat rachete în ocean în semn de protest.
Cu toate acestea, Washingtonul şi Seulul consideră că exerciţiile sunt necesare pentru a combate ameninţarea militară a Nordului. La 13 martie, cei doi aliaţi au început operaţiunea "Freedom Shield" - 11 zile de antrenamente desfăşurate la o scară nemaiîntâlnită din 2017.
Pe fondul escaladării tensiunilor cu inamicii săi declaraţi, Kim Jong-un încearcă din ce în ce mai mult să îşi facă ţara autonomă şi să îşi consolideze capacităţile de apărare, a declarat Cho Han-bum, cercetător senior la think tank-ul Institutul Coreean pentru Unificare Naţională.
"În acest scop, [Phenianul - n.r.] creează o atmosferă de război pe plan intern", a afirmat Cho, referindu-se la modul în care ţara a înrolat numeroase persoane pentru armata Nordului într-un singur weekend.
Luni, presa de stat nord-coreeană a relatat, de asemenea, că au fost efectuate exerciţii de weekend pentru a simula un contraatac nuclear din partea SUA şi a Coreei de Sud. Exerciţiile au urmărit să trimită un "avertisment mai puternic inamicului care îşi extinde exerciţiile de război pentru agresiune", a raportat KCNA.
Lansarea rachetei balistice intercontinentale de săptămâna trecută a avut loc cu doar câteva ore înainte ca preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol să se întâlnească cu premierul japonez Fumio Kishida, primul summit bilateral între cele două ţări în ultimii 12 ani.
Tokyo şi Seul au avut mult timp o relaţie fracturată, bazată pe nemulţumiri istorice legate de colonizarea peninsulei coreene de către Japonia între 1910 şi 1945.
Liderii celor două ţări au convenit să reia legăturile într-un efort de a face faţă la ceea ce au declarat că sunt ameninţări tot mai mari din partea Coreei de Nord şi a Chinei, care a demonstrat, de asemenea, ambiţii militare tot mai mari în regiune.