Coreea de Nord trimite un mesaj printr-o lansare multiplă de rachete

SUA a cerut marţi luarea de măsuri pentru punerea în aplicare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU ce interzic Coreei de Nord să desfăşoare activităţi legate de rachete balistice. Apelul a fost făcut la o zi după ce Phenianul a testat noi rachete.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.09.2016

Coreea de Nord a lansat luni trei rachete balistice în largul coastei sale estice, au declarat reprezentanţii armatelor sud-coreene şi americane. Testele au fost efectuate în timp ce a avut loc, la Beijing, summitul Grupului 20 (ţările cu cele mai mari 20 de economii din lume). Rachetele au aterizat în mare la aproximativ 200-250 km vest de Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, au precizat luni surse din Ministerul nipon al Apărării.

Lansările de luni au fost cele mai recente dintr-o serie desfăşurată de Coreea de Nord în acest an, încălcând în acest fel rezoluţiile impuse de Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) care au fost susţinute de China şi care interzic Nordului să desfăşoare activităţi legate de rachete balistice.

Coreea de Nord a respins interdicţia, susţinând că aceasta încalcă dreptul suveran de a desfăşura un program spaţial şi pentru autoapărare.

La întrebarea dacă Beijingul a admis că ar fi nevoie de adoptarea unor măsuri semnificative suplimentare, reprezentantul permanent al Marii Britanii la ONU, Matthew Rycroft, a declarat: “Discutăm cu toţi colegii noştri din Consiliu”.

Hahn Choong Hee, adjunctul reprezentantului permanent al Coreei de Sud la ONU, a precizat că Phenianul cheltuie o cantitate considerabilă din resursele sale pentru dezvoltarea armelor de distrugere în masă, sacrificând în acelaşi timp nord-coreenii, ale căror condiţii de trai sunt foarte grele.

Coreea de Nord a fost lovită de sancţiuni ONU începând cu 2006. CSONU, format din 15 membri, a înăsprit sancţiunile în luna martie ca răspuns la cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean desfăşurat în ianuarie şi ca răspuns la testarea unei rachete balistice de rază lungă în februarie.

Anterior, Franţa a declarat că testele de rachete sunt “îngrijorătoare” şi reprezintă  “o nouă încălcare clară şi inacceptabilă a rezoluţiilor adoptate de Consiliul de Securitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor