Coreea de Nord produce din nou plutoniu

Coreea de Nord a declarat că şi-a reluat producţia de plutoniu prin reprocesarea barelor de combustibil folosit, adăugând că nu plănuieşte să pună capăt testelor nucleare cât timp rămân prezente ameninţările percepute din partea SUA.
O centrala nord-coreeană din Yongbyon, 27 iunie 2008, înainte să se demoleze un turn de răcire (în dreapta).
O centrala nord-coreeană din Yongbyon, 27 iunie 2008, înainte să se demoleze un turn de răcire (în dreapta). (Captură Foto)

Institutul Nord-Coreean pentru Energie Atomică, care are jurisdicţie asupra facilităţilor nucleare de la Yongbyon, a declarat agenţiei Kyodo că produce, conform programului, uraniu puternic îmbogăţit necesar pentru energie şi arme nucleare.

“Am reprocesat bare de combustibil folosit de la un reactor cu grafit”, a precizat institutul nord-coreean într-un interviu scris agenţiei de ştiri Kyodo.

Institutul nu a dezvăluit cantitatea de plutoniu sau uraniu îmbogăţit pe care a produs-o, a declarat Kyodo, dar s-a înţeles de câteva luni că Phenianul a reluat producţia de plutoniu la acel complex.

În luna iunie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, a declarat că, aparent, Coreea de Nord şi-a redeschis centrala de la Yongbyon pentru a produce plutoniu din combustibil consumat şi un oficial senior al Departamentului de Stat american a precizat că Phenianul a reînceput producţia elementului respectiv.

Departamentul de Stat american a declarat miercuri că este conştient de comentariile nord-coreenilor, precizând că astfel de activităţi reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor ONU.

“Cerem Coreei de Nord să se abţină de la acţiuni şi retorici care ar amplifica şi mai mult tensiunile în regiune”, a susţinut Katina Adams, o purtătoare de cuvânt a Departamentului.

Coreea de Nord a promis în 2013 că va reporni toate complexele şi instalaţiile sale nucleare, inclusiv principalul reactor de la Yongbyon, care a fost închis. În septembrie 2015, Phenianul a afirmat că reactorul de la Yongbyon operează şi că lucrează la îmbunătăţirea “calităţii şi cantităţii” armelor sale nucleare.

Coreea de nord a desfăşurat cel de-al patrulea test nuclear în luna ianuarie şi a testat de asemenea o rachetă balistică de rază lungă în luna februarie, atrăgând o nouă rundă de sancţiuni internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe