Coreea de Nord produce din nou plutoniu

Coreea de Nord a declarat că şi-a reluat producţia de plutoniu prin reprocesarea barelor de combustibil folosit, adăugând că nu plănuieşte să pună capăt testelor nucleare cât timp rămân prezente ameninţările percepute din partea SUA.
O centrala nord-coreeană din Yongbyon, 27 iunie 2008, înainte să se demoleze un turn de răcire (în dreapta).
O centrala nord-coreeană din Yongbyon, 27 iunie 2008, înainte să se demoleze un turn de răcire (în dreapta). (Captură Foto)

Institutul Nord-Coreean pentru Energie Atomică, care are jurisdicţie asupra facilităţilor nucleare de la Yongbyon, a declarat agenţiei Kyodo că produce, conform programului, uraniu puternic îmbogăţit necesar pentru energie şi arme nucleare.

“Am reprocesat bare de combustibil folosit de la un reactor cu grafit”, a precizat institutul nord-coreean într-un interviu scris agenţiei de ştiri Kyodo.

Institutul nu a dezvăluit cantitatea de plutoniu sau uraniu îmbogăţit pe care a produs-o, a declarat Kyodo, dar s-a înţeles de câteva luni că Phenianul a reluat producţia de plutoniu la acel complex.

În luna iunie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, a declarat că, aparent, Coreea de Nord şi-a redeschis centrala de la Yongbyon pentru a produce plutoniu din combustibil consumat şi un oficial senior al Departamentului de Stat american a precizat că Phenianul a reînceput producţia elementului respectiv.

Departamentul de Stat american a declarat miercuri că este conştient de comentariile nord-coreenilor, precizând că astfel de activităţi reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor ONU.

“Cerem Coreei de Nord să se abţină de la acţiuni şi retorici care ar amplifica şi mai mult tensiunile în regiune”, a susţinut Katina Adams, o purtătoare de cuvânt a Departamentului.

Coreea de Nord a promis în 2013 că va reporni toate complexele şi instalaţiile sale nucleare, inclusiv principalul reactor de la Yongbyon, care a fost închis. În septembrie 2015, Phenianul a afirmat că reactorul de la Yongbyon operează şi că lucrează la îmbunătăţirea “calităţii şi cantităţii” armelor sale nucleare.

Coreea de nord a desfăşurat cel de-al patrulea test nuclear în luna ianuarie şi a testat de asemenea o rachetă balistică de rază lungă în luna februarie, atrăgând o nouă rundă de sancţiuni internaţionale.