SUA şi Coreea de Sud lansează un exerciţiu militar. Phenianul înfuriat

Un exerciţiu militar anual comun, ce implică zeci de mii de soldaţi, a fost lansat de SUA şi Coreea de Sud în condiţiile unei noi ameninţări din partea Phenianului, care a anunţat o lovitură nucleară preventivă.
Soldaţi sud-coreeni şi americani participă la un exerciţiu militar comun anual în Coreea de Sud, 22 august 2016.
Soldaţi sud-coreeni şi americani participă la un exerciţiu militar comun anual în Coreea de Sud, 22 august 2016. (Captură Foto)

Exerciţiul Ulchi Freedom Guardian care a început luni va dura 12 zile şi constă în mare parte în jocuri de război simulate pe calculator.

Aproximativ 50.000 de soldaţi sud-coreeni şi 30.000 de soldaţi americani participă la acest exerciţiu militar în care va fi inclus un scenariu al unei invazii la scară mare din partea Coreei de Nord înarmată nuclear. Atât Seul cât şi Washington insistă că exerciţiul are doar o natură defensivă.

Phenianul înfuriat

Exerciţiul militar comun anual declanşează mereu un răspuns agresiv din partea Phenianului. În acest an, reacţia a sosit la doar câteva zile după ce un diplomat de vârf nord-coreean a fugit în Coreea de Sud. Nordul l-a catalogat pe fugar, Thae Yong Ho, ca o “scursură umană”.

Phenianul a reacţionat, de asemenea, cu furie la planul american de a plasa în Coreea de Sud un sistem avansat de apărare antirachetă, THAAD.

Armata nord-coreeană a publicat luni o declaraţie în care a acuzat Coreea de Sud şi SUA că prin exerciţiul militar comun anual, exersează scenariul unei invazii şi a avertizat că va oferi un răspuns militar dur.

Armata Nordului a declarat că va transforma Seul şi Washington într-un “morman de cenuşă printr-o lovitură nucleară preventivă în stil coreean” dacă cele două state manifestă vreun semn de agresiune la adresa teritoriului nord-coreean.

Unităţile de luptă ale Phenianului sunt pregătite să lanseze o lovitură preventivă asupra tuturor grupurilor inamice implicate, a precizat un purtător de cuvânt al şefului de stat major al Coreei de Nord.

Dialogul direct este improbabil

Tensiunile rămân la nivel înalt după cel de-al patrulea test nuclear al Coreei de Nord din luna ianuarie şi recentele sale testări şi lansări de rachete. Ca răspuns la sancţiunile internaţionale mărite semnificativ ce au fost aplicate împotriva sa, Phenianul a închis singurele două linii de comunicare cu Coreea de Sud şi singurul său canal de comunicare directă cu SUA.

După dezertarea de săptămâna trecută a lui Thae Yong Ho de la Ambasada nord-coreeană din Londra, Ministerul sud-coreean pentru Unificare a avertizat asupra unor posibile atacuri teroriste sau tentative de asasinare împotriva dezertorilor şi a activiştilor anti-Phenian din Coreea de Sud.

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a fost citată luni de ziarul Korea Herald referindu-se la posibilitatea declanşării unor tulburări în Phenian şi avertizând în acelaşi timp în privinţa “problemelor serioase” din interiorul regimului comunist ce s-ar putea veni spre Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe