Phenianul îl execută pe şeful armatei nord-coreene. Raportul nu a fost verificat independent

Un raport neverificat independent şi publicat de mai multe agenţii de ştiri susţine că şeful Statului Major nord-coreean a fost executat în această lună. Serviciul sud-coreean de spionaj nu a comentat pe marginea raportului.
(Arhivă) Generalul Ri Yong Gil (st) şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.
(Arhivă) Generalul Ri Yong Gil (st) şi liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Coreea de Nord l-a executat pe şeful Statului Major al armatei, generalul Ri Yong Gil, au raportat agenţiile de ştiri sud-coreene miercuri.

Rapoartele au fost publicate la câteva zile după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă de rază lungă şi la aproximativ o lună după ce Phenianul a atras asupra sa un val puternic de critici şi condamnări internaţionale pentru desfăşurarea celui de-al patrulea test nuclear.

O sursă familiară cu problemele nord-coreene, dar care a refuzat să fie identificată datorită sensibilităţii acestei chestiuni, a declarat agenţiei Reuters că Ri a fost executat.

Ri, care a fost şeful Statului Major al Armatei Populare Coreene (APC), a fost executat în luna februarie pentru corupţie şi conspiraţie de răzvrătire, au raportat Yonhap şi alte agenţii de ştiri sud-coreene.

Yonhap nu şi-a identificat sursele. De asemenea, sursa care a discutat cu Reuters a refuzat să comenteze asupra modului în care a fost obţinută informaţia despre execuţie.

Serviciul Naţional de Informaţii al Coreei de Sud a refuzat, de asemenea, să comenteze informaţia, care nu a putut să fie verificată independent.

Coreea de Nord rareori face anunţuri publice legate de eliminările sau execuţiile oficialilor săi de rang înalt, susţine Reuters.

O rară confirmare oficială a unei execuţii de mare profil a avut loc după ce Jang Song Thaek - unchiul dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, cândva considerat a fi cel de-al doilea om ca putere în ţară - a fost executat pentru corupţie în 2013.

În mai 2015, Nordul şi-a executat şeful apărării cu o rachetă antiaeriană la un poligon de trageri, a declarat agenţia sud-coreeană de spionaj într-un raport către membrii Parlamentului.

Conducerea militară nord-coreeană s-a aflat într-o continuă stare de restructurare de când Kim Jong-un a preluat puterea în 2011, după moartea tatălui său. Kim a schimbat şeful forţelor armate de mai multe ori de atunci.

Alţi câţiva oficiali nord-coreeni de rang înalt au lipsit la rândul lor de pe scena publică perioade mari de timp, alimentând speculaţiile că fie au fost înlăturaţi, fie executaţi, însă ulterior unii au reapărut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe