Petroglifă de pe o stâncă din Chaco Canyon ar putea reprezenta o eclipsă de soare din secolul al XI-lea
alte articole
Profesorul de astrofizică de la University of Colorado at Boulder (SUA), J. McKim Malville, asigură că aşa-numita „Piedra del Sol” - o stâncă ce prezintă simboluri gravate cu o daltă numite petroglife - situată în Canionul Chaco (Chaco Canyon, SUA) sau Chaco Culture National Historical Park, ar putea reprezenta o eclipsă de soare care a avut loc la 11 iulie 1097, potrivit afirmaţiilor publicate de instituţia academică.
„Dacă cineva se uită la desenul unui astronom german care descrie o eclipsă totală de soare din 1860, razele şi legăturile sunt similare cu cele reprezentate prin această petroglifă – o formă de artă simbolică, primitivă, de obicei un desen gravat pe o rocă, păstrat din perioada preistorică”, a explicat Malville.
Pentru profesor, desenul sculptat are o buclă obscură care iese din cercul reprezentat, ceea ce „ar putea ilustra” o ejecţie de masă coronală (CME), adică o erupţie care poate arunca mii de milioane de tone de plasmă solară cu viteze variabile, de milioane de mile pe oră, în timpul perioadelor de activitate solară.
Cu toate acestea, după cum subliniază profesorul, există posibilitatea ca Soarele să se fi aflat într-o „fază liniştită” a ciclului său, astfel încât nu se aştepta nicio CME, iar în acest caz probabilitatea ca desenul să reprezinte eclipsa ar fi „nesemnificativă”.
Şi totuşi, datorită unui studiu realizat de profesorul Malville împreună cu profesorul José Vaquero de la Universitatea din Extremadura şi publicat în revista „Arheologie şi Arheometrie”, în 2014, s-a descoperit că Soarele se afla într-o perioadă de activitate „ridicată”.
În plus, „Piedra del Sol” conţine de asemenea, pe o latură, o petroglifă în formă de spirală, care marchează răsăritul Soarelui timp de 15 zile înainte de solstiţiul din iunie, după cum a explicat Malville, ceea ce ar putea ilustra modul în care aceste popoare antice foloseau acest mecanism pentru a începe o numărătoare inversă înainte de sosirea verii.
Pe de altă parte, potrivit profesorului, „Piedra del Sol” conţine o adâncitură în formă de bol în care populaţiile antice „probabil lăsau ofrande, cum ar fi făină de porumb”, şi, de asemenea, prezintă marcaje care indică evenimentul solstiţiului din decembrie, cu trepte gravate, indicând faptul că „se celebra vreun ritual ceremonial” înainte de acest fenomen.
Conform relatărilor instituţiei academice, alte două roci gravate din Canionul Chaco pot fi legate de evenimente astronomice. Una dintre ele este considerată de unii ca fiind o reprezentare a unei supernove în anul 1054; în timp ce cealaltă seamănă cu o cometă, probabil cometa Halley, care ar fi fost vizibilă de acolo în 1066.
Mai multe informaţii: Daily Sun Arizona: View from Mars Hill: Archaeological evidence of a total solar eclipse