Petrişor Peiu: ”Singura soluţie pentru R.Moldova vine de la Bucureşti” (video)
alte articole
”Aşteptăm zadarnic ca iniţiativa să vină din partea clasei politice sau a societăţii civile de la Chişinău. Foarte mulţi încă mai cred acolo în mirajul naţiunii moldoveniste. Nu putem aştepta nimic de la Voronin, Plahotniuc şi clasa politică de acolo. La nivelul societăţii din R.Moldova această perspectivă a unirii n-a fost serios abordată. Ea a venit pe un val de frică. Intelectualii sunt conştienţi că ţara se apropie de o prăpastie, că n-au resurse, şi văd unirea ca pe o soluţie, dar din frică. Ca urmare nouă ne revine rolul aici la Bucureşti de a veni cu o soluţie care să convingă cetăţenii R.Moldova că nu reprezentăm bau-baul”, a spus Peiu în cadrul dezbaterii „1 decembrie 1918 – Ziua Reîntregirii naţionale”, organizată, joi, la Parlamentul României de Acţiunea 2012 şi Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică.
„Indiferent ce cifre am face, ce scenarii am face, nicio putere din lume, nici UE, nici nimeni, nu se poate opune unei voinţe exprimate politic de o naţiune”, a mai susţinut specialistul.
De asemenea, Petrişor Peiu a subliniat că momentul unirii nu poate fi anticipat cu precizie. „Nu putem să ştim dacă va fi în trei ani, în cinci ani, în zece ani. Astăzi este un moment de foarte mare slăbiciune a Republicii Moldova, dar România nu înţelege să joace un rol în vecinătatea sa şi în Moldova pe măsura importanţei sale strategice şi economice”, a spus acesta. În opinia sa, principalii beneficiari ai unirii vor fi oraşele şi conglomeratele puternice din România.
Expertul economic s-a mai referit la reunificarea germană arătând că în urma acesteia Germania a devenit cea mai puternică economie din UE. ”Reunificarea germană este o poveste de mare succes. Ei au crescut împreună mai mult decât ar fi crescut separat”, a precizat el.
Nicio putere din lume, nici UE, nici nimeni, nu se poate opune unei voinţe exprimate politic de o naţiune.
”România este totuşi o ţară care a urcat foarte mult în ultimii 25 de ani. Este astăzi a 45-a economie a lumii. Vom ajunge probabil în 10 ani a 40-a economie a lumii chiar dacă nu ne propunem asta şi nu ne luăm în serios. Polonia se concentrează pe vecinătatea ei, spre diferenţă de România care-şi alocă cele mai bune resurse de diplomaţie şi de timp unor capitale care nu ne permit şi nouă să fim jucători şi care nu se preocupă de Basarabia sau de zona Mării Negre”, a concluzionat Petrişor Peiu.