Petrişor Peiu, analist economic: „Republica Moldova riscă falimentul în 2015” (video)

Deprecierea leului moldovenesc faţă de euro şi dolar, deficitul comercial mare, instabilitatea politică ca urmare a formării unui guvern minoritar, scăderea remitenţelor din Rusia, dar mai ales bomba cu ceas de la Banca de Economii a Moldovei sunt câteva dintre elementele unui cocktail exploziv care ar putea arunca Republica Moldova în faliment, a susţinut analistul economic Petrişor Peiu în cadrul dezbaterii ”Contra-maidan la Chişinău”, organizate de Fundaţia Universitară a Mării Negre. Epoch Times vă prezintă cele mai importante declaraţii ale economistului.
Petrişor Peiu (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
02.02.2015
Se încarcă player-ul...

Deprecierea leului moldovenesc faţă de euro şi dolar, deficitul comercial mare, instabilitatea politică ca urmare a formării unui guvern minoritar, scăderea remitenţelor din Rusia, dar mai ales bomba cu ceas de la Banca de Economii a Moldovei sunt câteva dintre elementele unui cocktail exploziv care ar putea arunca Republica Moldova în faliment, a susţinut analistul economic Petrişor Peiu în cadrul dezbaterii „Contra-maidan la Chişinău”, organizată de Fundaţia Universitară a Mării Negre. Epoch Times vă prezintă cele mai importante declaraţii ale economistului.

Despre vulnerabilitatea remitenţelor:

Agricultura şi industria au ponderi egale de aprox. 13% din PIB în R.Moldova, ceea ce nu se mai întâlneşte în nicio altă ţară europeană sau candidată. Iar 25% din PIB-ul ţării este reprezentat de remitenţele cetăţenilor care lucrează în străinătate. Republica Moldova se află la acest capitol pe un loc patru într-un clasament global, după ţări precum Tadjikistan şi Sierra Leone.

Cetăţenii moldoveni nu vor mai avea unde să lucreze în Rusia iar remitenţele în ruble vor avea o semnificaţie mai mică, pe fondul prăbuşirii monedei ruseşti.

Dincolo de vulnerabilitatea legată de ponderea mare a remitenţelor din PIB, Republica are o problemă cu deficitul comercial foarte mare. PIB-ul R.Moldova în 2014-2015 este de şase miliarde de dolari, iar deficitul este de trei miliarde de dolari. Moldova exportă foarte puţin, mai ales produse alimentare.

Despre deprecierea leului moldovenesc:

Anul trecut cursul leului moldovenesc s-a depreciat cu peste 30%. De la 13 lei moldoveneşti la un dolar a ajuns acum la 17,45. Faţă de euro, a plecat de la 17 lei moldoveneşti şi acum este de 20,5 lei moldoveneşti la un euro, deci o depreciere de 12%. Faţă de leul românesc, deprecierea este cea mai mică, cursul fiind de 10,5 lei moldoveneşti la un RON. Traderii au sancţionat însă leul moldovenesc ca şi toate monedele legate de rubla rusească.

Rezerva Băncii Naţionale a Moldovei a ajuns la două miliarde de dolari, după ce a scăzut cu o jumătate de miliard. Dacă va continua deprecierea cursului de schimb în actualul ritm, deficitul comercial va presa şi el pentru depreciere. În mod cert, RM va intra în recesiune în 2015. Singura sursă de finanţare a deficitelor şi de balansare a cursurilor de schimb poate să fie finanţarea nerambursabilă de la UE de 410 milioane de dolari pe perioada 2014-2017 şi poate celebra sută de milioane de euro promisă de fostul preşedinte Băsescu din partea României.

Despre instabilitatea politică generată de un guvern minoritar

UE e speriată de faptul că va trebui să suplinească prin asistenţă financiară lipsa de bani şi lipsa performanţelor economice din R.Moldova. Suma alocată de UE pentru 2014-17 se dovedeşte insuficientă pentru dezechilibrele uriaşe din această ţară.

În cadrul întâlnirii liderilor partidelor din PE cu liderii pro-europeni din R.M pe aeroportul din Chişinău, aceştia au insistat asupra formării unei coaliţii de guvernare şi cu PL şi asupra timpului care expirase. Din perspectivă economică, UE e speriată de faptul că va trebui să suplinească prin asistenţă financiară lipsa de bani din R.M şi lipsa performanţelor economice. Suma alocată de UE pentru 2014-17 se dovedeşte insuficientă pentru dezechilibrele uriaşe care se manifestă în R.Moldova. Ca urmare, ei au cerut scurtarea timpului de negociere privind noul guvern.

Despre gaura neagră de la Banca de Economii:

Scânteia care va aprinde acest cocktail este Banca de Economii a Moldovei, în care statul trebuie să infuzeze un miliard de euro. Suma avansată de cei care au făcut auditul BEM pentru troică este de 20 de miliarde de lei moldoveneşti, adică cât întregul PIB al R.Moldova.

Funcţia de trezorerie în R.M este îndeplinită de Banca de Economii, care e o bancă cu risc sistemic, ”too big to fail”, cum se spunea la începutul crizei bancare. Guvernul nu-şi poate permite s-o lase să se prăbuşească.

Dacă evoluţiile economice negative din Rusia vor continua, acest cocktail va exploda, cu fitilul de la Banca de Economii a Moldovei, iar populaţia ar putea declanşa un aşa-numit contra-Maidan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor