Liberalii îi cer lui Ciorbea să atace ordonanţa vizând plagiatul lui Ponta

Prim-vicepreşedinte PNL Cătălin Predoiu şi vicepreşedinte PNL Raluca Turcan i-au solicitat, duminică, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Ponta a legiferat renunţarea la titlul de doctor fără a suporta consecinţe pentru plagiat.
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.01.2015

Prim-vicepreşedinte PNL Cătălin Predoiu şi vicepreşedinte PNL Raluca Turcan i-au solicitat, duminică, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Ponta a legiferat renunţarea la titlul de doctor fără a suporta consecinţe pentru plagiat.

"Am depus solicitarea către Avocatul Poporului! Faceţi la fel!" - scrie duminică Raluca Turcan pe contul său de Facebook, adresându-le românilor apelul de a i se alătura, depunând online petiţii pe site-ul instituţiei:

"Va chemăm alături de noi ca împreună să-l determinăm să spună NU comenzilor politice ale lui Victor Ponta! Să spună NU abuzurilor instituţionale! Să spună DA obligaţiilor pe care le are ca instituţie! Să spună DA supremaţiei legii în România, DA legiferării în spiritul statului de drept şi NU al acoperirii furtului!

Alăturaţi-vă demersului nostru! Solicitaţi şi dumneavoastră respectarea legii prin petiţii pe care le puteţi depune online pe site-ul Avocatului Poporului! Haideţi să le arătăm câţi suntem cei cărora le pasă de lege, de etică, de integritate!".

În cadrul solicitării scrise adresate lui Victor Ciorbea, liderii PNL arată că OUG 94/2014 a fost dată nu pentru vreo urgenţă reală a ţării ci pentru a reglementată o situaţie cu caracter privat a domnului prim-ministru Victor Viorel Ponta, care vrea să evite consecinţele plagiatului său "notoriu."

"Semnatarul Ordonanţei de Urgenţă (Victor Ponta) a iniţiat un act al Guvernului al cărui unic scop este eliminarea unui prejudiciu major de imagine creat ca urmare a actului plagiatului. Pe cale de consecinţă, decizia Primului Ministru a fost determinată de interesele private ale lui Victor Viorel Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgând din deţinerea unei diplome de doctor în drept al Universităţii Bucureşti, în condiţii frauduloase. Natura privată a actului normativ este, în acest context, evidentă. Iar procedura de iniţiere a lui, neconstituţională.", scriu Predoiu şi Turcan.

Liberalii arată că plagiatul constituie infracţiune potrivit prevederilor legii, iar prin această ordonanţa de urgenţă se încearcă înlăturarea consecinţelor infracţiunii de plagiat şi protejarea lui Victor Ponta, care a săvârşit-o.

"În alte cuvinte, cei care au semnat sau au contrasemnat ordonanţa de urgenţă în cauză favorizează infractorul care a săvârşit o infracţiune de plagiat prevăzută şi pedepsită de o lege." au afirmat Predoiu şi Turcan.

Mai mult, o astfel de ordonanţă creează un precedent periculos "ce va afecta onorabilitatea internă şi externă a învăţământului superior românesc" şi este în contradicţie "cu spiritul şi cu litera reglementărilor ţărilor din Uniunea Europeană în materie", mai arată liberalii.

"Faţă de cele de mai sus, vă rugăm domnule Avocat al Poporului să sesizaţi Curtea Constituţională cu neconstituţionalitatea prevederilor mai sus citate, iar în caz contrar suntem nevoiţi să sesizăm Comisia de la Veneţia cu o încălcare flagrantă a statului de drept în România." încheie Predoiu şi Turcan solicitarea adresată lui Ciorbea.

Reamintim că premierul Ponta, acuzat de plagiat, a încercat să renunţe la titlul de doctor, după ce a pierdut alegerile pentru Cotroceni. Demersul s-a dovedit imposibil din punct de vedere legal, iar, în consecinţă, Guvernul Ponta 4 a dat controversata OUG 94/2014 prin care Ponta poate renunţa la doctorat, fără nicio explicaţie.

Prin acest "artificiu" legislativ", Victor Ponta a scăpat şi de răspunderea penală şi de obligaţia de a înapoia banii încasaţi de la stat ca spor de doctorat. Mai merita menţionat că, dacă premierul era declarat plagiator până să apuce să renunţe la diplomă, îşi pierdea şi calitatea de avocat care a obţinut-o cu ajutorul diplomei de doctor. Potrivit România Liberă, Baroul Bucureşti a confirmat în scris că premierul a intrat în profesia de avocat pe baza titlului de doctor în drept, fără examen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor