Peste 500 de persoane reţinute în cea mai violentă represiune a protestelor din Bielorusia

Noi proteste la Minsk, poliţia foloseşte tunuri cu apă
Noi proteste la Minsk, poliţia foloseşte tunuri cu apă (STRINGER / AFP / Getty Images)

Peste 100 de persoane au fost reţinute de forţele de securitate la Minsk pe 11 octombrie, în timpul uneia dintre cele mai violente represiuni împotriva suporterilor opoziţiei, care se încăpăţânează să ceară demisia dictatorului Alexandr Lukaşenko.

Poliţia a folosit tunuri cu apă, grenade flash-bang şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii strânşi în centrul Minskului după blocarea străzilor centrale şi închiderea staţiilor de metrou.

Aproximativ 150 de persoane, inclusiv 20 de jurnalişti, au fost reţinuţi, potrivit organizaţiei de monitorizare a încălcărilor drepturilor civile Vyasna.

După alegerile din 9 august, în urma cărora Alexander Lukaşenko a fost declarat învingător de către Comisia Electorală Centrală, cu o majoritate de 80%, suporterii opoziţiei au ieşit în stradă, cerând demisia preşedintelui acuzat de fraudarea votului.

În perioada premergătoare campaniei electorale, Lukaşenko a arestat majoritatea persoanelor care ar fi putut candida la alegeri. Principala sa contracandidată, Svetlana Tihanovskaia, soţia unui cunoscut blogger închis şi el, a cerut noi alegeri la scurt timp după publicarea rezultatelor oficiale.

Criza politică generată de protestele masive a determinat regimul Lukaşenko să înceapă o persecuţie pe scară largă a criticilor săi şi a principalilor membri ai opoziţiei. Persoanele cheie din rândul forţelor de opoziţie sunt acum arestate sau au fugit peste graniţă, în ţări ca Lituania şi Polonia.

În urma învestirii lui Lukaşenko pentru cel de-al şaselea mandat, ţinută cu uşile închise şi care nu a beneficiat de transmisie pe canalelele de televiziune, UE şi Statele Unite au refuzat să-l recunoască pe Lukaşenko drept conducător legitim al Bielorusiei.

Protestul de duminică survine după ce cu o zi în urmă, Lukaşenko a ţinut o şedinţă în închisoare cu opozanţii arestaţi, aparent pentru a discuta planurile de reformă constituţională.

O fotografie postată de biroul de presă al lui Lukaşenko pe platforma socială Telegram îl arată aşezat la o masă ovală cu prizonieri, printre care se poate observa Viktor Babarika, un bancher considerat cândva cel mai dur rival al lui Lukaşenko la alegerile din august, dar care a fost închis pentru a fi împiedicat să candideze.

În imagine apare şi avocata Lilia Vlasova, membru al Consiliului de coordonare al opoziţiei şi analistul politic bielorus-american Vitali Şkliarov. Toţi arată palizi şi fără nicio urmă de zâmbet.

Duminică, protestatarii paşnici au fost bătuţi la Minsk de poliţie şi târâţi în autobuze chiar la începutul protestului. Forţele de securitate îmbrăcate în negru i-au lovit pe manifestanţi şi i-au dus în dube.

Unii protestatari au fost imobilizaţi la pământ de poliţişti mascaţi, în timp ce alţii, evident răniţi, cu capetele bandajate erau întinşi pe jos.

Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a scris pe reţelele sociale că astfel Lukaşenko recunoaşte „existenţa prizonierilor politici pe care obişnuia să îi numească criminali” şi s-a întrebat ce dialog este acela pe care-l porţi într-o celulă de închisoare.

Tihanovskaia a mai spus că sâmbătă, 10 octombrie, i s-a permis să aibă prima convorbire telefonică cu soţul ei, bloggerul Serghei Tihanovski, la patru luni de la încarcerarea lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe