Estonia şi Letonia îşi retrag temporar ambasadorii din Bielorusia

Forţele pro guvernamentale arestează sute de femei la Minsk
Forţele pro guvernamentale arestează sute de femei la Minsk (Tyt.By / AFP / Getty Images)

Estonia şi Letonia au declarat, miercuri, că îşi retrag ambasadorii din Bielorusia, ca răspuns la ceea ce Tallinn a numit o presiune „fără motiv” a Minsk-ului asupra Lituaniei şi Poloniei, ca urmare a criticilor aduse regimului Lukaşenko.

Lituania, Letonia şi Estonia au fost primele ţări ale Uniunii Europene care l-au sancţionat pe Lukaşenko şi pe alţi oficiali pentru presupuse fraude în timpul alegerilor prezidenţiale controversate din 9 august, conform cărora dictatorul bielorus a afirmat că a câştigat un al şaselea mandat.

La rândul său, Bielorusia acuză Lituania şi Polonia că s-au amestecat în afacerile sale interne, găzduind lideri exilaţi ai opoziţiei şi refuzând să recunoască victoria lui Lukaşenko în alegeri.

Bielorusia şi-a chemat vineri propriii ambasadori din Polonia şi Lituania pentru consultări şi a emis o cerere ca cele două state membre ale UE să micşoreze dimensiunea personalului de la ambasadele lor.

Lituania şi Polonia au refuzat să reducă personalul şi, ulterior, şi-au chemat ambasadorii din Bielorusia pentru consultări în speranţa reducerii tensiunilor regionale.

"În opinia Estoniei, presiunea bielorusă asupra Lituaniei şi Poloniei este neîntemeiată şi nefericită", a declarat ministrul eston de Externe, Urmas Reinsalu, într-o declaraţie.

"Ca protest împotriva măsurilor luate de Bielorusia, am decis să-l chemăm pe ambasadorul nostru din Bielorusia la Tallinn pentru consultări", a spus el.

Oponenţii lui Lukaşenko îl acuză de fraudarea alegerilor, lucru pe care preşedintele îl neagă. Fosta republică sovietică a fost zguduită de săptămâni de proteste care au generat o represiune violentă a manifestaţiilor paşnice, determinând Statele Unite şi Uniunea Europeană să impună sancţiuni punctuale.