Nou protest masiv la Minsk. Regimul Lukaşenko pune tunurile cu apă pe demonstranţi

Nou miting masiv la Minsk, împotriva regimului Lukaşenko (Andrei Pokumeiko / TASS via Getty Images)
A.P.
05.10.2020

Duminică, poliţia din Bielorusia a folosit tunuri de apă pentru a dispersa un nou miting al opoziţiei la Minsk, zeci de mii de manifestanţi ieşind în stradă la ultimul episod al seriei de proteste de weekend împotriva dictatorului Alexander Lukaşenko.

Manifestanţii au dedicat marşul - care a survenit după ce Bruxelles-ul şi Washingtonul au introdus sancţiuni împotriva unor oficiali din Bielorusia - deţinuţilor politic.

După ce a început evenimentul în centrul capitalei, poliţia a intervinit în forţă pentru a dispersa mulţimea, susţinând că manifestaţia este ilegală.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Olga Cemodanova, a declarat pentru AFP că forţele de ordine au folosit tunuri de apă la Minsk şi că au existat reţineri, dar nu a furnizat alte detalii.

Grupul Viasna pentru drepturile omului, citat de MoscowTimes, a declarat că manifestanţii au fost reţinuţi în capitala Minsk, precum şi în alte locuri, inclusiv în oraşele Vitebsk şi Gomel.

Înaintea marşului, autorităţile au retras acreditarea tuturor jurnaliştilor străini din Bielorusia, complicând transmiterea de ştiri despre demonstraţii opoziţiei.

În această săptămână, bieloruşii au primit şi mesaje text oficiale care afirmau că ar putea fi responsabili penal pentru participarea la mitinguri „ilegale”. "Nu faceţi o greşeală!", a precizat Ministerul de Interne.

Mişcarea de opoziţie care solicită demisia lui Lukaşenko a organizat o serie de demonstraţii masive din 9 august, data la care Lukaşenko a declarat victoria după alegeri considerate fraudate.

Înaintea mitingului, canalul de opoziţie Nexta Live de pe platforma Telegram, a coordonat protestatarii, îndemnându-i pe bieloruşi să se strângă în faţa unui centru de detenţie din Minsk în sprijinul deţinuţilor politic.

Potrivit grupului Viasna, există 77 de „deţinuţi politic” în Bielorusia, printre care soţul liderei opoziţiei, bloggerul Serghei Tihanovski, căruia nu i s-a permis să candideze pentru preşedinţie, şi personajul marcant al mişcării de opoziţie, Maria Kolesnikova, care şi-a rupt paşaportul pentru a împiedica autorităţile să o deporteze.

Vineri, Statele Unite şi Uniunea Europeană au lovit Bielorusia cu sancţiuni mult aşteptate pentru falsificarea alegerilor şi orchestrarea represiunii împotriva protestatarilor, vizând oficiali-cheie, dar nu pe Lukaşenko.

Minsk a anunţat rapid „contra sancţiuni” împotriva UE, deşi nu este clar ce formă ar lua acestea sau ce vor viza.

Ministerul de Interne a folosit tunuri cu apă, grenade asomatoare şi gloanţe de cauciuc şi în timpul primelor proteste de după alegeri , reţinând mii de oameni. Au existat numeroase mărturii despre torturi şi rele tratamente aplicate în arestul poliţiei.

Mai multe persoane au murit în represiunea condusă de regimul Lukaşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor