Peste 500 de foşti directori de şcoală, repuşi pe posturi fără examen
alte articole
Punerea învăţământului pe noi baze visată de fostul ministru Mircea Dumitru pare să devină un vis din ce în ce mai îndepărtat. Ministerul Educaţiei a numit în funcţii, prin detaşare, 502 directori şi directori adjuncţi de şcoli dintre foştii şefi ai unităţilor care nu au promovat concursul sau nu s-au prezentat la el, relatează News.ro, citând un document obţinut de MENCS.
Aprope jumătate din cazuri - 195 - sunt în Capitală, MENCS fundamentând numirile printr-o decizie a Inspectoratului Şcolar, care nu este publică. Potrivit unor surse din Inspectoratul Şcolar, decizia a fost să se amâne numirile până la finalul primului trimestru, însă nu se cunoaşte fundamentarea acestei hotărâri.
Cât despre numirile făcute în restul ţării, reprezentanţii ministerului Educaţiei susţin că nu au fost suficiente cadre iar aceasta a fost singura soluţie care s-a găsit.
De exemplu, pentru Seminarul Teologic Ortodox din Câmpulung, Ministerul Educaţiei susţine că directorul numit este "singurul cadru didactic care a primit avizul consiliului" (profesoral - n.r.), motivaţie reluată şi în cazul altor unităţi de învăţământ, în timp ce pentru oraşul Comăneşti, ministerul susţine că niciun alt profesor nu şi-a dat acordul să fie director.
Articolul integral poate fi citit aici
Reamintim că, abia numit în post, noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, a semnat, alături de secretarul de stat Liviu Pop, o notă în care dă mână liberă inspectoratelor să îi repună în posturi pe directorii şi directorii adjuncţi de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la testare. Nota a fost semnată exact în ziua când expiră termenul pentru numirile pentru posturile neocupate din învăţământ.
Conform metodologiei adoptate de predecesorul lui Năstase, Mircea Dumitru, cel ce a încercat să depolitizeze învăţământul, repunerea în funcţii a persoanelor care până la data organizării concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct şi nu au participat la concurs sau au fost respinse era însă interzisă. Nota semnată de Năstase prevedea tocmai o derogare de la această prevedere.
Derogarea - excepţia, cu alte cuvinte - a fost însă transformată apoi în regulă "şi orice idee de competiţie, competenţe, meritocraţie, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepţionale, bine întemeiate şi oferită nominal, a ajuns text de metodologie", remarcă Mircea Dumitru.