Ministrul PSD al Educaţiei, acuzat de fapte penale. Şefa PNL cere intervenţia autorităţilor

Nu numai că a decis politizarea funcţiilor de directori rămase vacante în urma concursului naţional, dar a recurs şi la o acţiune ilegală pentru a-şi ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare, l-a acuzat şefa PNL Raluca Turcan pe ministrul Educaţiei. Replica demnitarului nu s-a lăsat multe aşteptată.
Raluca Turcan - gov.ro
Raluca Turcan - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul PSD al Educaţiei, Pavel Năstase, a antedatat controversatul ordin ce permite numirea în funcţii a foştilor directori şi directori adjuncţi de şcoli care au picat sau nu au participat la concursul naţional, acuză marţi, pe pagina sa de Facebook, preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan, care le cere autorităţile să se autosesizeze în acest caz, iar vinovaţii să răspundă penal.

"Ilegalităţi în cascadă la Ministerul pesedizat al Educaţiei. Am avut dreptate când am spus că PSD a modificat un Ordin de Ministru printr-o fiţuică fără nicio valoare juridică. Vineri, toate Inspectoratele Şcolare au primit nota nr. 24187 din 6.01.2017 prin care aveau liber la numirea pe funcţii a directorilor care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, aşteptând să vină PSD să-i numească în funcţie pe criterii politice.

Nu au primit şi Ordinul de Ministru, din simplu motiv că el nu exista în data de 06.01.2017! Abia aseară, în 9.01.2017, au publicat în Monitorul Oficial nr. 20/09.1.2017 (Partea I) Ordinul de Ministru nr. 3.044 care preia informaţia din nota de vineri. Am atras atenţia că au făcut o ilegalitate. Au ştiut că fac o ilegalitate. Acum au acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate", a declarat Raluca Turcan.

Potrivit şefei liberalilor, PSD trebuie să răspundă de ce Ministerul Educaţiei a transmis către toate inspectoratele nota nr. 24187 din 6.01.2017, în loc să trimită Ordinul de Ministru.

"Răspunsul este foarte simplu: vineri, 6 ianuarie 2017, nu a existat un Ordin de Ministru! La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat! Aşadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-şi ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autorităţile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovaţii să răspundă penal", a apreciat Raluca Turcan.

Replica ministrului PSD

"Ordinul privind noile schimbări legate de numirile directorilor pe posturile vacante a fost trimis la Monitorul Oficial vineri, după ce au fost informaţi inspectorii generali în videoconferinţă despre acest act, iar luni a fost publicat", a declarat, pentru News.ro, ministrul Pavel Năstase.

Demnitarul a explicat că, în videoconferinţa de vineri, inspectorii generali şcolari au fost informaţi despre ordinul respectiv, după care aceştia au primit nota în care li se spunea să se pregătească pentru aceste schimbări.

"Vineri am trimis Ordinul la Monitorul Oficial, care luni l-a publicat. Luni a fost o nouă videoconferinţă, astfel că inspectorii pot pune în aplicare ordinul, fiind deja pregătiţi", a precizat Pavel Năstase.