Peste 30 de actuali şi foşti aleşi ai ţării, găsiţi în conflict de interese de ANI

32 de foşti şi actuali parlamentari sunt acuzaţi că au încălcat regimul juridic al conflictului de interese, angajându-şi fiii, fiicele, fraţii, surorile şi ce alte rude au mai avut pe la birourile parlamentare.
Parlamentari români votează
Parlamentari români votează (Florin Chirilă/Epoch Times)

Peste 30 de actuali şi foşti deputaţi şi senatori, în frunte cu preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, Bogdan Ciucă, au fost găsiţi în conflict de interese de ANI. Cei 32 de aleşi, printre care nume sonore precum, Mihăiţă Calimente, Kelemen Attila Bela Laszlo, Mădălin Voicu, Iulian Iancu, acum închisul Relu Fenechiu etc. şi-au angajat fii, fiice, fraţi, surori, soţii, cumnaţi, fiecare ce rude în nevoi a avut în cadrul birourilor parlamentare.

Potrivit comunicatului remis Epoch Times, cei 14 actuali deputaţi, 17 foşti deputaţi şi un senator au încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă. Dintre aceştia, în cazul a trei foşti deputaţi şi a unui senator, Agenţia a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din noul Cod Penal al României, ca urmare a angajării de către aceştia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare.

Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de 1.062.798 lei (aproximativ 240.000 Euro), mai arată ANI, adăugând că va depune toate diligenţele necesare în vederea anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

ANI mai precizează că, în perioada 2011 - 2015, a constatat alte 22 de cazuri de membri ai parlamentului care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală şi administrativă. În urma sesizării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi trimiterea acestora în judecată, instanţa a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei şi interzicerea unor drepturi în 17 cazuri (dintre care 9 sentinţe irevocabile).

În alte 15 cazuri, instanţa a confirmat prin decizii definitive şi irevocabile constatările Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris", arată ANI, adăugând că Radu Eugeniu Coclici, Răţoi Neculai şi William Brânză nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în termenul prevăzut de lege, în exercitarea dreptului la apărare.

ANI mai adaugă că, în cazul a 28 de membri ai Parlamentului, a intervenit termenul de prescripţie de 5 ani pentru conflictul de interese de natură penală.

"Persoanele menţionate au încălcat următoarele prevederi legale:
· art. 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative; Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”;

· art. 301 din noul Cod Penal al României, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare." mai precizează ANI.

Lista completă a celor 32 de aleşi.

AMET ALEDIN, fost deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 1.143 Lei.

ANA GHEORGHE, fost deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat cumnata în funcţia de şef cabinet în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 9.691 Lei.

BÉRES ŞTEFAN-VASILE, fost deputat, , în legislatura 2008 - 2012, şi-a angajat sora în funcţia de consilier şi pe fiul său în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 37.646 Lei, iar fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 26.203 Lei.

BRÎNZĂ WILLIAM GABRIEL, în legislatura 2008 – 2012, şi-a angajat fratele în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 23.393 Lei

BUDA VIOREL VASILE, fost deputat, în legislatura 2008 - 2012, şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 19.517 Lei.

BUTA SORIN GHEORGHE,fost deputat, în legislatura 2008 – 2012 şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 29.139 Lei

CALIMENTE MIHĂIŢĂ, deputat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiul în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 33.258 Lei.

CĂLIAN PETRU, fost deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 61.512 Lei.

CĂRARE VIOREL, fost deputat şi-a angajat cumnatul şi soţia în cadrul propriului birou parlamentar. Soţia persoanei evaluate a beneficiat, în baza contractelor civile încheiate, de venituri salariale în cuantum total de 31.933 Lei, iar cumnatul său a beneficiat, în baza contractului individual de muncă, de venituri salariale în cuantum total de 12.768 Lei.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, întrucât acesta şi-a angajat soţia în cadrul propriului birou parlamentar, motiv pentru care aceasta a obţinut, în baza unuia dintre contractele civile încheiate, venituri salariale în cuantum de 9.508 Lei.

CIUCĂ LIVIU-BOGDAN, deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat sora în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 40.956 Lei.

COCLICI RADU EUGENIU, fost deputat, în legislatura 2008 - 2012, şi-a angajat mama în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, mama sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 32.576 Lei.

CROITORU CĂTĂLIN, fost deputat, actual senator, a încheiat două contracte civile prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier juridic şi nora în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 55.038 Lei, iar nora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 37.399 Lei.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, ca urmare a angajării de către CROITORU CĂTĂLIN a rudelor sale în cadrul propriului birou parlamentar.

FENECHIU RELU, fost deputat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 4.051 Lei.

FIRCZAK GHEORGHE, deputat, a încheiat un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obţinut venituri salariale în cuantum total de 62.580 Lei.

GABOR GHEORGHE, fost deputat, a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care şi-a angajat fiul şi soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obţinut venituri salariale în cuantum total de 19.265 Lei, iar soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 21.911 Lei

GIURGIU MIRCIA, fost deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat fratele în funcţia de şofer în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 13.975 Lei.

HORJ PAVEL, fost deputat, şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 26.515 Lei.

IANCU IULIAN, deputat în legislatura 2008 – 2012 şi-a angajat fratele în funcţia de subinginer în cadrul propriului birou parlamentar.În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 23.460 Lei.

IGNAT MIRON, deputat, a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat cumnata în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar.În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.899 Lei.

IONESCU GEORGE, deputat, a încheiat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat fiul în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003.

În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.991 Lei.

KELEMEN ATILLA BELA LASZLO, deputat, şi-a angajat soţia în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 27.248Lei.

LEŞE DORU BRAŞOAN, fost deputat în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat fratele în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 92.443 Lei.

MOCIOALCĂ ION, deputat, în legislatura 2008 – 2012 şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 892 Lei.

NOSA IULIU, deputat, în legislatura 2008 – 2012 şi-a angajat fiul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor încheiate, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.971 Lei, la care se adaugă indemnizaţia pentru creşterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând cu data de 20 martie 2012.

NISTOR LAURENŢIU, deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat fiica şi ginerele în funcţia de expert în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 34.171 Lei, iar ginerele acestuia a obţinut venituri salariale în cuantum total de 45.771 lei.

OAJDEA VASILE DANIEL, deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 32.970 Lei.

OLAR CORNELIU, fost deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat fiica în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 29.139 Lei.

RĂŢOI NECULAI, deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat nepotul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nepotul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 26.336 Lei.

STAN ION, deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 6.594 Lei.

VOICU MĂDĂLIN ŞTEFAN, deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat nora în funcţia de consilier. În baza contractului civil încheiat, nora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 3.302 Lei.

ZAMFIRESCU SORIN ŞTEFAN, fost deputat, în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat fiul în funcţiile de şofer, referent şi, respectiv, consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 28.893 Lei.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, ca urmare a încheierii de către ZAMFIRESCU SORIN ŞTEFAN a contractului civil prin care şi-aangajat fiul în funcţia de consilier.

ZĂTREANU DAN RADU, fost deputat în legislatura 2008 - 2012 şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003.

În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 3.249 Lei.