Declarat incompatibil de ANI, Constantin Adăscăliţei va rămâne în continuare deputat

Trimis în judecată de DNA şi declarat incompatibil de ANI, deputatul PSD Constantin Adăscăliţei este "apt" în continuare să-şi reprezinte alegătorii în Parlament.
Deputatul Constantin Adăscăliţei
Deputatul Constantin Adăscăliţei (facebook.com)

Declarat incompatibil de ANI, social democratul Constantin Adăscăliţei va rămâne în continuare deputat. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a refuzat, marţi, să dea curs cererii Agenţiei Naţionale de Integritate care a solicitat încetarea mandatului de drept a acestuia, pentru incompatibilitate.

Potrivit Agerpres, membrii Comisiei au ajuns la concluzia că Adăscăliţei nu se află în stare de incompatibilitate în prezent şi nu s-a aflat nici în stare de incompatibilitate între funcţia de deputat şi o altă funcţie incompatibilă cu cea de deputat, motiv pentru care îşi poate continua activitatea în Parlament.

"Ca urmare a analizării cadrului legal s-au format următoarele concluzii: dacă domnul Adăscăliţei Constantin s-ar afla în stare de incompatibilitate deţinând funcţia de deputat şi altă funcţie incompatibilă cu funcţia de deputat i-ar înceta mandatul conform Constituţiei. Din actele depuse la dosar reiese că domnul Adăscăliţei nu se află în stare de incompatibilitate în prezent şi nu s-a aflat în stare de incompatibilitate între funcţia de deputat şi o altă funcţie incompatibilă cu cea de deputat. Pe cale de consecinţă, domnului Adăscăliţei nu îi poate înceta mandatul de deputat pentru incompatibilitate", a spus vicepreşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor Ciprian Nica.

Nica a mai precizat că din actele depuse de ANI la comisie reiese că Adăscăliţei a fost declarat incompatibil pe vremea când a deţinut funcţia de consilier judeţean, fiind simultan asociat la o societate comercială care a încheiat un contract de prestări servicii cu Consiliul Judeţean Iaşi, aşadar, nu mai are voie să fie, timp de 3 ani, consilier juridic, însă ca deputat poate lucra.

În consecinţă, cu 11 voturi "pentru" şi 5 "împotrivă" Comisia Juridică a decis să transmită Biroului permanent al Camerei punctul său de vedere potrivit căruia deputatului Adăscăliţei Constantin nu îi poate înceta mandatul şi a cerut conducerii Camerei să înainteze o cerere către ANI în care să precizeze dacă are cunoştinţă că acesta se află în stare de incompatibilitate în timpul mandatului de deputat.

Mai reamintim în context că incompatibilitatea nu este singura problemă pe care o are deputatul PSD. În iulie 2015, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a deputatului, acesta fiind acuzat de folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată.

În acelaşi dosar este inculpat şi fiul deputatului PSD, acuzat, la rândul lui, de complicitate la infracţiunile comise de tatăl său. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne