Peste 20% din capacitatea mondială de rafinare a petrolului riscă să fie închisă

Instalaţiile industriale ale rafinăriei de petrol PCK în Schwedt/Oder, Germania.
Instalaţiile industriale ale rafinăriei de petrol PCK în Schwedt/Oder, Germania. (Hannibal Hanschke/Reuters)

Peste 20% din capacitatea totală de rafinare la nivel mondial este expusă unui anumit risc de închidere, deoarece marjele de rafinare vor scădea odată cu cererea, în timp ce taxele pe carbon ar putea, de asemenea, să împovăreze multe rafinării, a declarat Wood Mackenzie într-un raport recent publicat de OilPrice.com.

În general, pe baza marjelor nete de numerar preconizate în 2030, Wood Mackenzie a identificat 121 din cele 465 de staţii de rafinare analizate "cu un anumit risc de închidere". Acest lucru reprezintă o capacitate de rafinare cumulată de 20,2 milioane de bpd, adică 21,6% din capacitatea globală de anul trecut, se arată în analiza WoodMac.

Compania de consultanţă în domeniul energiei consideră că rafinăriile din Europa şi China prezintă un risc mai mare de închidere din cauza înrăutăţirii situaţiei economice.

Rafinăriile europene îşi vor vedea marjele nete de numerar în scădere începând cu 2030, din cauza desfacerii cotelor gratuite pentru emisiile de carbon, pe când cererea de combustibili pentru transport în ţările dezvoltate ar trebui să înceapă să scadă începând cu anul viitor, potrivit analizei WoodMac.

"În China, cererea de lichide va atinge apogeul până în 2027 şi va începe să scadă pe măsură ce această ţară va folosi în mod activ transportul rutier pe bază de electricitate. Ţările din afara OCDE se vor bucura de o creştere continuă a cererii dincolo de 2030, dar rafinăriile lor nu vor fi imune pe măsură ce cererea globală de carburanţi pentru transport scade", au scris cercetătorii şi analiştii de la publicaţia amintită.

Europa ar putea, de asemenea, să vadă cum volumele de export de carburanţi pe care le exporta de mult timp în Nigeria se vor diminua, întrucât la începutul acestui an a fost pusă în funcţiune rafinăria Dangote, cea mai mare din Africa.

Comerţul, estimat la 17 miliarde de dolari în fiecare an, ar putea fi ameninţat de producţia în creştere a rafinăriei Dangote, au declarat comercianţi şi analişti la începutul acestei luni, pentru Reuters.

Rafinăria Dangote, cu o capacitate de procesare de 650.000 de barili pe zi (bpd), ar trebui să satisfacă 100% din cererea Nigeriei pentru toate produsele petroliere rafinate şi, de asemenea, va avea un surplus din fiecare dintre produse pentru export.

Între timp, marile companii petroliere au anunţat recent închideri iminente ale unor rafinării de petrol din Europa, care vor fi transformate în instalaţii de producere a biocombustibililor. Printre cele mai recente se numără rafinăria Eni din Livorno, Italia, şi rafinăria de petrol Shell de la Wesseling, în Germania, care va fi transformată într-o unitate de producţie de uleiuri de bază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie