Peste 150 de copii din California, diagnosticaţi cu o boală asociată cu COVID-19

(John Moore/Getty Images)

Peste 150 de copii din California au fost diagnosticaţi cu un sindrom rar, care le poate pune viaţa în pericol, asociat cu virusul Wuhan.

Începând cu 14 decembrie, cel puţin 152 de copii din stat au fost diagnosticaţi cu această afecţiune, denumită oficial „Sindromul inflamator multisistem pediatric potenţial asociat cu COVID-19” sau MIS-C, potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California.

În săptămâna dintre 7 decembrie şi 14 decembrie, şapte noi diagnostice MIS-C au fost înregistrate în California.

La începutul acestei luni, un copil din comitatul Los Angeles a murit din cauza complicaţiilor legate de sindromul inflamator multi-sistem legat de COVID-19, marcând primul caz de deces din zonă.

Afecţiunea este similară cu boala Kawasaki (KD), cunoscută şi sub numele de sindrom Kawasaki, potrivit medicilor. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention / CDC) descrie sindromul Kawasaki ca o boală febrilă acută de cauză necunoscută care afectează în primul rând copii cu vârstă de până în 5 ani.

MIS-C provoacă simptome precum febră persistentă de cel puţin 38 de grade Celsius, hipotensiune arterială, afectare multiorganică, erupţii cutanate, umflarea ganglionilor, conform unui comunicat al CDC din mai.

Cele mai multe cazuri sunt înregistrate la copii mici care au fost expuşi la COVID-19, boala cauzată de virusul Wuhan, cunoscut în mod obişnuit ca noul coronavirus.

CDC susţine că afecţiunea, rară, apare la persoane cu vârsta sub 21 de ani şi prezintă simptome precum febră, inflamaţie, o stare de rău suficient de gravă pentru a necesita spitalizare şi afectarea mai multor organe, cum ar fi inima, rinichii, vasele de sânge, intestinul, pielea şi sistemul nervos.

Departamentul de sănătate de stat a cerut părinţilor, într-un comunicat de pe 14 decembrie, să contacteze imediat un medic în cazul în care copiii prezintă simptomele enumerate.

La nivel naţional, un total de 1.288 de persoane - în principal copii şi adolescenţi - au fost diagnosticaţi cu sindromul şi 23 au murit, potrivit CDC. Mai mult de 75 la sută dintre cazurile raportate au apărut la copiii hispanici sau latino (460 de cazuri) sau de culoare, non-hispanici (410 cazuri).

CDC a spus că majoritatea copiilor au dezvoltat sindromul la două până la patru săptămâni după testarea pozitivă pentru COVID-19, puţin mai mult de jumătate (56%) dintre cazurile raportate fiind de sex masculin.

„Există copii care nu sunt suficient de bolnavi pentru a fi admişi. Apoi, există copii care intră direct în şoc cu insuficienţă multi-organ”, a declarat pentru Los Angeles Times dr. Jane Burns, profesor şi director al Centrului de Cercetare a Bolilor Kawasaki de la UC San Diego.

"Nu înţelegem de ce muşchii inimii practic pompează slab la aceşti copii, dar acest lucru poate fi inversat foarte repede cu un cocktail potrivit de tratament anti-inflamator. Pot fi scoşi din pragul morţii într-o singură zi".

Într-un aviz din mai, CDC a emis o recomandare de sănătate pentru mii de medici la nivel naţional, sfătuindu-i să fie conştienţi de această afecţiune, în urma unei creşteri a cazurilor la nivel naţional. Până în prezent, au fost raportate cazuri în 44 de state, New York şi Washington, DC. Rapoarte multiple despre afecţiuni la copii au apărut, de asemenea, în întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură