Europarlamentarul Vlad Gheorghe, informaţii de ultimă oră despre vaccinul anti-Covid

Europarlamentarul Vlad Gheorghe
Europarlamentarul Vlad Gheorghe (Facebook - Vlad Gheorghe)

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a transmis marţi, într-un comunicat de presă, faptul că vaccinul aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului sub numele de COMIRNATY, produs de Pfizer şi BioNTech, îşi face efectul de imunizare împotriva Covid-19 la 35 de zile după prima administrare.

”Pe 17 decembrie am avut o întrevedere cu producătorii de la Pfizer, care mi-au răspuns la câteva întrebări despre acest nou vaccin. Acum că EMA a aprobat vaccinul pentru UE, este important ca românii, la fel ca toţi cetăţenii europeni, să aibă acces la informaţii corecte, complete, direct de la sursele acreditate. Vaccinul este şansa la reintrarea în normalitate, de aceea este esenţial ca fiecare dintre noi să alegem informat să beneficiem de această şansă”, a afirmat Vlad Gheorghe.

Potrivit sursei citate, specialiştii Pfizer au oferit informaţii importante, precum faptul că imunizarea apare la aprox 5 săptămâni după prima administrare. Este nevoie de două doze de vaccin, făcute la 3 săptămâni distanţă, iar protecţia în faţa noului coronavirus apare la 2 săptămâni după administrarea celei de-a doua doze. În ceea ce priveşte distribuţia, producătorii au insistat asupra faptului că livrarea vaccinului se face în condiţii stricte de siguranţă: dozele de vaccin sunt trimise direct în locurile indicate de către autorităţile statelor membre şi sunt monitorizate prin GPS. Dozele pot fi depozitate fără niciun risc timp de 6 luni.

”Românii trebuie să ştie că nu există nicio altă sursă legală şi sigură de distribuţie a vaccinului anti-Covid în afară de autorităţi. Orice alt canal, orice încercare de comercializare privată, online sau offline este în mod clar o tentativă de fraudă”, a subliniat Vlad Gheorghe, care a şi solicitat autorităţilor europene ca dozele de vaccin să fie marcate special prin hologramare / timbrare şi personalizarea cu însemnele Uniunii Europene, tocmai pentru prevenirea şi combaterea activităţilor infracţionale.

În documentul citat, se mai precizează că procedura de distribuţie a vaccinului în statele membre UE demarează numai după primirea de la autorităţile statului respectiv a planului de stocare şi administrare. Pe pe 17 decembrie România nu livrase încă un astfel de plan, conform declaraţiilor reprezentanţilor Pfizer. Cât priveşte costurile vaccinului, reprezentanţii Pfizer nu le-au dezvăluit, însă au dat un amănunt interesant privind grile diferite de preţuri pentru statele membre UE faţă de ţările în curs de dezvoltare.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a interpelat încă din noiembrie autorităţile europene pentru transparentizarea contractelor cu producătorii de vaccinuri, dar solicitarea sa a rămas încă fără răspuns. Gheorghe a cerut şi sprijinul UE pentru distribuirea vaccinului în Balcani, cu accent asupra Serbiei.

”Sprijinirea vecinilor UE este, de fapt, o protecţie suplimentară pentru cetăţenii europeni, atât la nivelul sănătăţii publice, cât şi din punct de vedere al stabilităţii şi securităţii în regiune”, a declarat europarlamentarul, referindu-se la contracararea intereselor ruseşti şi chineze în ţara vecină României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură