Peste 140 de persoane au murit la cutremurul din Myanmar. Bilanţul victimelor este în creştere

Cutremurul puternic de vineri care a lovit centrul Myanmar-ului a ucis cel puţin 140 de persoane, au anunţat autorităţile, potrivit Reuters
Seismul a dărâmat clădiri şi a distrus infrastructura într-o zonă extinsă, inclusiv un zgârie-nori în construcţie în Tailanda vecină.
Cea mai mare parte a devastării s-a produs în al doilea oraş ca mărime din Myanmar, Mandalay, care se află aproape de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 7,7, care a avut loc la prânz şi a fost urmat de o replică puternică şi de mai multe replici moderate.
Un lucrător de salvare din Amarapura, un oraş antic şi acum o comună din Mandalay, a declarat că trupurile a 30 de persoane au fost recuperate din blocurile de apartamente cu mai multe etaje prăbuşite.
„Nu am mai trăit aşa ceva până acum - oraşul nostru arată ca un oraş prăbuşit. Am primit apeluri de ajutor de la oameni din interior, dar nu putem ajuta pentru că nu avem suficientă forţă de muncă şi maşini pentru a îndepărta resturile, totuşi nu ne vom opri din muncă”, a spus el, estimând că aproximativ o cincime din clădiri au fost distruse.
Generalul Min Aung Hlaing, liderul juntei militare din Myanmar, a declarat că numărul morţilor şi răniţilor creşte şi a invitat „orice ţară” să ofere ajutor şi donaţii.
Vorbind la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că a vorbit cu oficialii din Myanmar şi că administraţia sa va oferi o formă de asistenţă.
„Vom ajuta”, a declarat el reporterilor.
În ciuda presiunii administraţiei de a închide Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională şi de a reduce aproape toate locurile de muncă rămase, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a declarat că experţii în dezastre ai USAID sunt pregătiţi să ajute, inclusiv cu articole precum alimente şi apă potabilă.
„USAID a menţinut o echipă de experţi în dezastre cu capacitatea de a răspunde în caz de dezastru. Suntem pregătiţi să acţionăm acum. Nu a existat niciun impact asupra capacităţii noastre de a îndeplini aceste sarcini, aceste cereri de ajutor, dacă şi când vor veni”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă.
În capitala Tailandei, Bangkok, un oficial a declarat că cel puţin nouă persoane au murit. Salvatorii căutau printre dărâmăturile blocului turn care s-a prăbuşit.
Mandalay, cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de locuitori, este vechea capitală regală a Myanmarului şi centrul inimii budiste. Echipele de salvare încercau să ajungă la zeci de călugări prinşi sub dărâmături în Mănăstirea Phaya Taung, a declarat lucrătorul de urgenţă din Amarapura. Clădirile, podurile şi drumurile au fost distruse, au declarat locuitorii şi presa locală.
Postul de stat MRTV a declarat că cel puţin 144 de persoane au fost ucise în Myanmar şi 732 au fost rănite.
Junta este blocată într-o luptă pentru a înăbuşi insurgenţii care luptă împotriva puterii sale, o situaţie care este de natură să complice operaţiunea de salvare şi ajutorare.
„Am fugit cu toţii din casă când totul a început să tremure. Am asistat la prăbuşirea unei clădiri cu cinci etaje în faţa ochilor mei. Toată lumea din oraşul meu a ieşit pe drum şi nimeni nu îndrăzneşte să se întoarcă în casă”, a declarat un locuitor din Mandalay.
Un salvator de la organizaţia caritabilă Moe Saydanar a declarat că a recuperat cel puţin 60 de cadavre din mănăstiri şi clădiri din Pyinmana, în apropiere de capitala Naypyidaw, şi că mai mulţi oameni sunt prinşi sub dărâmături.
Un spital cu 1.000 de paturi a suferit pagube, iar drumurile au rămas cu fisuri uriaşe, a raportat mass-media de stat.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că Organizaţia Naţiunilor Unite se mobilizează în Asia de Sud-Est pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie.
Zin Mar Aung, purtătorul de cuvânt diplomatic al guvernului de opoziţie al unităţii naţionale, a declarat că luptătorii din miliţiile anti-juntă, cunoscute sub numele de Forţele de apărare a poporului, vor oferi ajutor umanitar.
O analiză a guvernului SUA bazată pe puterea şi adâncimea cutremurului a estimat că ar putea exista mii de decese şi pierderi economice severe, regiunile Sagaing şi Meiktila fiind cele mai afectate.
Mass-media de stat a declarat că seismul a provocat prăbuşirea clădirilor din cinci oraşe, precum şi a unui pod feroviar şi a unui pod rutier pe autostrada Yangon-Mandalay. Imaginile au arătat podul Ava peste râul Irrawaddy, distrus, cu arcadele înclinate în apă.
Un locuitor din Mandalay a declarat că distrugerile s-au întins pe întreg oraşul, iar un cartier, Sein Pan, a luat foc. Drumurile au fost avariate, liniile telefonice au fost întrerupte şi nu a existat electricitate, a declarat rezidentul, care a refuzat să fie numit.
Cel puţin trei persoane au murit după ce o moschee din Taungoo s-a prăbuşit parţial, au declarat doi martori.
„Spuneam rugăciuni când a început cutremurul. Trei au murit pe loc”, a declarat unul dintre ei.
Presa locală a raportat că un hotel din Aung Ban, în statul Shan, s-a prăbuşit, iar Vocea Democrată a Birmaniei a raportat că două persoane au murit şi 20 au fost prinse.
Vremuri grele
Amnesty Internaţional a declarat că cutremurul nu ar fi putut avea loc într-un moment mai prost pentru Myanmar, având în vedere numărul de persoane strămutate, nevoia existentă de ajutor umanitar şi reducerile ajutorului american de către administraţia Trump.
Accesul restricţionat al mass-mediei a însemnat că o imagine clară a amplorii pagubelor şi a pierderilor ar putea să nu apară pentru o perioadă de timp, a declarat Joe Freeman, cercetătorul grupului din Myanmar.
De la răsturnarea guvernului civil ales al laureatei premiului Nobel Aung San Suu Kyi în 2021, armata s-a străduit să conducă Myanmar, lăsând economia şi serviciile de bază, inclusiv asistenţa medicală, în ruine.
O opoziţie armată, formată din armate etnice consacrate şi noi grupuri de rezistenţă formate după lovitura de stat, a cucerit întinderi mari de teritoriu şi a alungat junta din zonele de frontieră, înghesuind-o tot mai mult în câmpiile centrale.
Luptele au dus la strămutarea a peste trei milioane de persoane în Myanmar, cu o insecuritate alimentară generalizată şi peste o treime din populaţie având nevoie de asistenţă umanitară, potrivit ONU.
Myanmar a fost, de asemenea, afectat de dezastre naturale în ultimii ani, iar junta izolată la nivel internaţional a avut dificultăţi în a răspunde în mod adecvat. Myanmarul se află la graniţa a doua plăci tectonice şi este una dintre ţările cu cea mai mare activitate seismică din lume.
Nyi Nyi Kyaw, un academician din Myanmar de la Universitatea din Bristol, a declarat că Myanmar a fost „total incapabil să facă faţă şocului şi consecinţelor acestuia” din cauza destrămării societăţii civile.
În Bangkok, oamenii au alergat panicaţi pe străzi, printre care şi oaspeţii hotelului în halate de baie şi costume de baie, în timp ce apa se scurgea în cascadă dintr-o piscină aflată la etajele superioare ale unui hotel de lux.
Dintre victimele confirmate în capitala Tailandei, opt au murit în urma prăbuşirii clădirii, iar o a noua a murit într-o altă locaţie, a declarat viceguvernatorul din Bangkok, Tavida Kamolvej. Operaţiunea de salvare de la şantier a declarat că peste 100 de persoane sunt date dispărute.