Peste 10.000 de bugetari, concediaţi în anii următori, estimează Guvernul

Prin aplicarea planurilor de disponibilizare, până în 2018 ar urma sa fie disponibilizaţi peste 10.000 de angajaţi ai companiilor şi regiilor de stat, estimează Guvernul. Numărul estimat al persoanelor care vor beneficia de plăţi compensatorii este indicat într-un document guvernamental.
Şedinţă la Guvern (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
15.05.2013

Prin aplicarea planurilor de disponibilizare, până în 2018 ar urma sa fie disponibilizaţi peste 10.000 de angajaţi ai companiilor şi regiilor de stat, estimează Guvernul. Numărul estimat al persoanelor care vor beneficia de plăţi compensatorii este indicat într-un document guvernamental.

Documentul a fost discutat şi în Comisia pentru Muncă de la Senat şi este anexat ordonanţei de urgenţă privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi, aprobată recent de Guvern.

"Comisia pentru muncă a avut în atenţie, în mod deosebit, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare care stabileşte principalele măsuri de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concediere colective. Astfel, s-a estimat că, în urma aplicării planurilor de disponibilizare din cadrul societăţilor naţionale, regiilor autonome, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi a regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, numărul beneficiarilor acestor măsuri de protecţie va fi în jur de 10.500 de persoane", relevă comunicatul Comisiei.

Un alt document guvernamental include şi o prognoză detaliată pe ani a sumei aferente care va fi plătită ca plăţi compensatorii din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi a numărului de persoane care vor "beneficia" de aceste plăţi.

S-a estimat astfel că din bugetul de şomaj vor fi scoase anul acesta 37,4 milioane de lei, pentru 2.539 de angajaţi, iar anul viitor vor fi achitate 82,6 milioane de lei, pentru 1.941 de salariaţi.

Încasări mai mici la bugetul asigurărilor sociale de stat

Pe de altă parte, în 2015 vor fi scoase din bugetul de şomaj 83,2 milioane lei, pentru 2.130 de salariaţi, în 2016 vor fi achitate 70,8 milioane de lei pentru 1.312 angajaţi, în 2017 vor fi plătite 57 de milioane de lei, pentru 1.221 de angajaţi, iar în 2018 vor fi achitate încă 48,9 milioane de lei, pentru 1.156 de salariaţi.

Mai mult, documentul prevede şi o reducere a contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, calculată pentru cinci ani, ca urmare a acestor disponibilizări, de 10,6 milioane de lei în acest an, 4,7 milioane de lei în 2014, 59,2 milioane de lei în 2015, 44,8 milioane de lei în 2016 şi 30 de milioane de lei în 2017.

Guvernul a anunţat la începutul lunii martie că va începe un program de disponibilizare de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare.

Guvernul doar prelungeşte protecţia angajaţilor din companii de stat adoptată în 2006 şi nu va disponibiliza personal, dar ulterior i-a cerut ministrului Vosganian să retragă proiectul de ordonanţă de pe site, iar Guvernul a anunţat că nu susţine proiectul, preciza atunci premierul Victor Ponta.

OUG: Măsuri de protecţie pentru angajaţii disponibilizaţi

Ordonanţa de urgenţă privind măsurile de protecţie socială care le vor fi acordate angajaţilor la companiile de stat restructurate a fost adoptată la jumătatea lunii aprilie de Guvern, după cum a anunţat a anunţat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

În baza acestei ordonanţe, primii angajaţi disponibilizaţi care ar primi plăţi compensatorii ar urma sa fie cei de la Oltchim.

Guvernul a anunţat la începutul lunii martie că va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013 - 2018, iar salariaţii concediaţi urmează să beneficieze de plăţi compensatorii şi de venit lunar de completare.

Ministerul Economiei redactase atunci şi un proiect de ordonanţă care includea o listă cu companii care urmează să fie restructurate.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ulterior ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă proiectul şi să clarifice acest subiect.

Ministrul Vosganian a afirmat apoi că organizaţiile sindicale importante consideră necesară prelungirea ordonanţei privind protecţia socială a persoanelor disponibilizate, însă doresc ca prevederile actului normativ să fie aplicate şi în cazul bugetarilor, nu doar în sectorul energetic.

Ca urmare, Ministerul Economiei a lansat ulterior o altă formă a ordonanţei privind protecţia socială, care nu mai include o listă a companiilor restructurate, ci stabileşte că societăţile care "pot" efectua concedieri colective, precum şi numărul de angajaţi "ce urmează să fie disponibilizaţi", vor fi decise de Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor