Aproximativ 1.000 de salariaţi de la Oltchim şi Arpechim cer demisia premierului Victor Ponta

Aproximativ 1.000 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Arpechim Piteşti au protestat, marţi, în faţa Guvernului din Piaţa Victoria. Salariaţii combinatului i-au cerut demisia premierului Victor Ponta. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a gestionat eficient situaţia Oltchim şi solicită guvernanţilor plătirea restanţelor financiare în regim de urgenţă şi schimbarea administratorilor judiciari.
Ana Petrescu
09.04.2013

Aproximativ 1.000 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Arpechim Piteşti au protestat, marţi, în faţa Guvernului din Piaţa Victoria. Salariaţii combinatului i-au cerut demisia premierului Victor Ponta. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a gestionat eficient situaţia Oltchim şi solicită guvernanţilor plătirea restanţelor financiare în regim de urgenţă şi schimbarea administratorilor judiciari.

Salariaţii combinatului mai cer repornirea instalaţiilor de la Râmnicu Vâlcea şi de la Divizia Petrochimică de la Piteşti la capacitatea de 65%, aşa cum s-a stabilit la negocierile purtate vara trecută, prin accesarea urgentă a sumei de 45 de milioane de euro.

Protestatarii solicită şi că salariile şi tichetele de masă restante să fie acordate până miercuri.

Aceleaşi nemulţumiri ca şi cei de la Oltchim le au şi angajaţii de la Arpechim: nimeni n-a stat de vorbă cu ei, nu şi-au primit salariile, vor fi disponibilizaţi.

Manifestanţii strigă în faţa Palatului Victoria: “Hoţii”, „Mincinoşii”. „Ponta mincinosul”, „USL mizerie”, „Jos Guvernul”, „Ruşine să vă fie”, „Demisia”, „Ponta nu uita, România nu te vrea” şi “România trezeşte-te”.

Protestatarii solicită “să vină Ponta”, iar în caz contrar, aceştia susţin că se vor duce ei la el.

Pe pancartele angajaţilor Oltchim şi Arpechim care au participat la mitingul din Piaţa Victoria se putea citi: “V-am votat şi ne-aţi minţit”, “Jos Mafia”, “Respectaţi salariaţii. Vrem să muncim”, “Urmează sărăcie lucie”, “Jos capitalismul sălbatic de colonie. Luptaţi fraţilor pentru o nouă Românie”, “Ponta ne-ai minţit. Cu Vosganian ai venit. Planul B s-a năruit. Investitorul a fugit. P.C.C. e fericit”, “Unitate Arpechim-Oltchim”, “Ponta murim de foame. Asta-i ţara ta?”

Lider sindical Arpechim: În ultimele 45 de zile oamenii au primit 25% din salarii, aproximativ 400 de lei

Dumitru Marin, liderul sindicatului Unirea Arpechim Piteşti a declarat, pentru Epoch Times, că este obligaţia Guvernului să rezolve problema angajaţilor Oltchim şi Arpechim şi că speră să aibă o discuţie cu premierul, Victor Ponta.

De asemenea, Dumitru Marin a afirmat că au existat patru întâlniri cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, pentru găsirea unei soluţii pentru combinat şi pentru plata restanţelor salariale, dar că nu au fost luate acţiuni în vederea unei rezolvări.

“Sperăm să avem o discuţie faţă în faţă cu premierul. Ministrul Industriei nu, pentru că am fost acolo şi ne-am întâlnit de vreo patru ori cu domnia sa şi nu am văzut că se mişcă lucrurile. Ultima încercare este la premierul României şi sperăm să-şi găsească timp. Nu este vorba de cei 1.000 de oameni care sunt aici. Este vorba despre cei 3.000 de la Vâlcea şi este vorba de cele peste 20.000 de locuri de muncă ce ar putea fi salvate. Este obligaţia Guvernului”, a explicat, pentru Epoch Times, Dumitru Marin.

La întrebarea unui reporter Epoch Times referitoare la discuţiile pe care liderii sindicali le-au purtat cu ministrul Economiei, în condiţiile în care Varujan Vosganian a declarat că vrea să prevină ca Oltchimul să dispară şi să fie păstrate locurile de muncă, Dumitru Marin a precizat că într-adevăr ministrul are intenţia de a pune în funcţiune combinatul Oltchim şi că “se luptă să finanţeze” combinatul, dar că angajaţii nu văd “niciun leu”.

“Domnul Vosganian dacă într-adevăr doreşte să le pună în funcţiune. Deocamdată nu funcţionează. Asta în primul rând. În al doilea rând, ministrul Vosganian se luptă să finanţeze cumva activitatea de acolo , iarăşi nu vedem niciun euro sau niciun leu. Ori este întreprinderea statului şi eu am spus domnului ministru al Economiei, şi vreau să-i spun şi premierului, că populaţia acestei ţări i-a ales şi este datoria Guvernului României să administreze eficient ceea ce a mai rămas ca avere a acestei ţări şi nu să închidă sau să anuleze locuri de muncă. Să administreze eficient. Asta vrem de la Guvernului României”, a argumentat liderul sindical Unirea Arpechim, pentru Epoch Times.

Totodată, Dumitru Marin a adăugat, pentru publicaţia noastră, că “salariile sunt restante două luni şi în ultimele 45 de zile oamenii au primit 25% din salarii, aproximativ 400 de lei, bani cu care nu poţi trăi în prezent în România”.

Întrebat de un reporter Epoch Times ce acţiuni vor întreprinde liderii sindicali în cazul în care protestul din faţa Guvernului nu va avea succes, Dumitru Marin a răspuns că “dacă legal nu putem, o să încercăm şi ilegal”.

“Dacă legal nu putem, o să încercăm şi ilegal. Este notoriu faptul că deja oamenii la Vâlcea ies în stradă, la Piteşti au încercat să blocheze autostrada. Probabil o vor face la modul serios, cu orice risc. Ce le-a mai rămas de făcut? Dacă nici în faţa Guvernului şi nici în discuţiile cu premierul nu poţi să iei măsuri, în condiţiile în care există soluţii ca să funcţioneze cele două platforme, ce mai e de făcut? Asta e”, a explicat, pentru Epoch Times, liderul sindical Unirea Arpechim.

Salariaţii de la Oltchim şi Arpechim au autorizaţie să protesteze în piaţa Victoriei timp de patru ore, începând cu ora 11.00.

Protestului angajaţilor Oltchim din faţa Executivului s-au alăturat şi revoluţionarii din decembrie ’89 care acuză că deciziile din ultimii 23 de ani ale întregii clase politice, în toate guvernările, nu au servit interesului naţional, ci numai celui propriu.

Revoluţionarii care s-au solidarizat cu protestatarii Oltchim consideră că “poporul român trăieşte cu mult mai rău decât înainte de decembrie ‘89”.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este cel mai mare agent economic din judeţ unde lucrează aproximativ 3000 de salariaţi. După 4 ani de pierderi, în vara anului 2012 combinatul a fost închis. Ulterior a trecut printr-un proces eşuat de privatizare, iar la finalul lui octombrie a fost repornit la 5% capacitate.

În ianuarie 2013 Oltchim a intrat în procedura de insolvenţă, iar solicitarea adresată Comisiei Europene de a primi un ajutor de stat a fost respinsă. Potrivit calculelor, combinatul vâlcean ar avea nevoie de 45 de milioane de euro pentru repornire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor