Pericolele Reformei pentru Partidul Comunist Chinez

Patrula de politie la biroul comitetului PCC, in Longnan, China, 20 Noiembrie 2008. (China Photos / Getty Images)
Michael Young
02.10.2009

Sperantele ca Partidul Comunist Chinez (PCC) va incepe sa se reformeze au fost din nou dezamagite. Tema reformei s-a dovedit a fi o problema incomoda pe care conducerea PCC nu stie cum s-o rezolve.

Foarte multe rapoarte media au sugerat ca intalnirea de anul acesta din Congresul PCC va produce propuneri legislative numeroase, transformand PCC-ul intr-un regim mai democratic si transparent. Dar intalnirile s-au incheiat pe 19 septembrie fara ca ceva nou sa fie propus.

Doua reforme au fost discutate in mod particular ca fiind viabile: o schimbare in modul in care sunt alesi reprezentantii si liderii PCC-ului si cerintele de raportare a veniturilor si bunurilor pentru conducerea PCC-ului.

Votul si Puterea

Demersul electoral actual se desfasoara in felul urmator: liderii de nivel mai inalt ai conducerii PCC si ai Departamentului de Organizare PCC ii aleg pe candidati. Apoi numele acestor candidati sunt date organizatiilor de nivel coborat din cadrul PCC, iar unele reactii initiale sunt colectate de la persoane care au lucrat sau ii cunosc pe candidati. Doar dupa aceea, acesti candidati sunt supusi votului public. Adesea, doar un canditat pe birou este ales pentru votul public.

Este nevoie de unele schimbari esentiale pentru a face din aceasta un proces liber si democratic. In primul rand, alegerea candidatilor de catre inalti oficiali ai PCC si nu de catre membrii partidelor sau insasi oferirea voluntara a candidatilor pentru alegeri, au lasat o poarta deschisa coruptiei.

Foarte multi conducatori de birouri au mituit oficiali de nivel mai inalt ca sa poata deveni candidati, iar unii oficiali au vandut candidatura unor oficiali de nivel mai mic. Binenteles, membrii familiilor, rudele si prietenii apropiati ai inalt oficialilor au avut o sansa mult mai mare de a candida.

In al doilea rand, reactiile colectate de la membrii partidelor cu privire la candidati nu sunt facute publice si demersul nu este unul transparent. De foarte multe ori au existat reclamatii la adresa slujbei candidatilor, caracterului sau unele actiuni ilegale, dar acestia au reusit in final sa fie votati.

In al treilea rand, din cauza ca votul este de multe ori doar o ridicare de maini, oamenilor le e frica sa voteze impotriva candidatilor, find posibil sa fie victime ale unei retributii.

S-a sperat ca prin intermediul reformelor, candidatul fie isi poate plasa numele sau in cadrul alegerilor, sau sa fie numit de membri si sa aiba loc un scrutin secret cu un membru, un vot.

Aceste sperante au fost dezamagite pentru ca desfasurarea unui proces democratic si liber in partid ar fi fatal PCC-ului.

Membrii si liderii PCC actuali stiu ca sistemul comunist nu mai este o credinta atat de ferma prin care marxismul, leninismul si gandurile lui Mao si-au expus principiile guvernarii.

Pentru a mentine PCC la putere in asa fel incat membrii si liderii sai sa se bucure de privilegii sociale si acces la oportunitati economice, ei trebuie sa sustina PCC-ul cat mai mult cu putinta. In acelasi timp, multi dintre ei si-au mutat copiii si banii in alte tari, stiind ca PCC-ul isi va pierde intr-o buna zi puterea.

O “factura de aur”, care sa demonstreze public veniturile si bunurile oficialilor PCC a fost discutata de mai bine de doua decenii.

Acum 20 de ani, cand studentii Universitatii din Beijing au iesit in strada si au ocupat Piata Tiananmen, unul din sloganele lor a fost incetarea coruptiei. Aspiratia studentilor pentru a face din China o tara mai buna a fost intampinata cu tancuri si arme de foc.

Azi, putini chinezi ajung sa puna intrebari despre coruptia fara iesire a liderilor PCC. O zicala populara spune, “Daca nu oprim coruptia, natiunea va fi ruinata, dar daca vom face asta, va fi distrus Partidul”.

In raportul Secretarului General Hu Jintao, catre al 17-lea Congres al oficialilor si liderilor PCC din 2007, el a discutat felul in care coruptia PCC-ului a compromis abilitatea PCC de a guverna si a cauzat instabilitate sociala. Anul trecut, s-au inregistrat peste 100.000 de proteste in China, unele implicand violenta si decese.

In loc sa se rezolve problema coruptiei de la radacina, PCC-ul a organizat in acest an lagare de educare pentru toate nivelurile liderilor partidului si pentru sefii securitatii publice, pentru a face fata “incidentelor spontane”, protestelor sau demostratiilor, asa cum se numesc in mod obisnuit.

Hu se afla in fata unei dileme aparent fara rezolvare. El stie ca cecurile si echilibrul puterii, un sistem juridic independent, o presa libera, niste alegeri transparente sunt necesare chiar si pentru mentinerea coruptiei sub control. Dar ce se va intampla cu puterea PCC-ului daca aceste mecanisme atni-coruptie vor avea loc?

Chiar si daca Hu Jintao ar dori sa faca acesti pasi, membrii PCC si familiile lor nu il vor lasa. Ei nu vor lasa pe nimeni sa slabeasca conducerea PCC. Membrii PCC de la conducere afirma ca nu vor abandona puterea obtinuta de stramosii lor care si-au sacrificat sangele si viata pentru asta. Binenteles, ar fi mai potrivit sa spunem ca sacrificiul a fost facut de sangele si viata altor oameni.

Oricine care a sperat in mod romantic sau naiv ca PCC-ul va face vreo schimbare substantiala catre libertate, democratie si transparenta va continua sa fie dezamagit. Asemenea schimbari sunt pur si simplu prea periculoase din perspective liderilor PCC.

Michael Young este un scriitor chinez-american stabilit in Washington D. C., care scrie despre China si relatia sino-americana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor