Pentagonul se delimitează de ameninţările lui Trump că va bombarda ţinte culturale
alte articole
Luni, Pentagonul s-a delimitat de afirmaţiile preşedintelui Donald Trump că va bombarda situri culturale iraniene, în pofida interdicţiilor internaţionale cu privire la astfel de atacuri.
Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat că SUA vor „respecta legislaţia în domeniul conflictelor armate”. Când a fost întrebat dacă acest lucru a exclus vizarea siturilor culturale, Esper a spus cu atenţie: „Asta sunt legile conflictelor armate”.
Diviziunea dintre preşedinte şi şeful Pentagon-ului a avut loc pe fondul tensiunilor crescute cu Teheranul în urma unui atac cu drone americane care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani, şeful forţei paramilitare de elită Quds.
Imediat după reacţiile la cald ale Teheranului după atac, Trump, prins în războiul declaraţiilor agresive, a avertizat de două ori că va lovi siturile culturale iraniene dacă Teheranul va riposta împotriva SUA.
Comentariile publice ale lui Esper reflectă preocupările private ale altor oficiali de apărare şi militari, care au citat interdicţii legale asupra atacurilor asupra siturilor civile, culturale şi religioase, cu excepţia unor circumstanţe ameninţătoare.
Trump a ridicat pentru prima dată perspectiva de a ţinti situri culturale într-un tweet publicat sâmbătă şi a reiterat această opinie pentru reporteri a doua zi.
„Am vizat 52 de situri iraniene (reprezentând cei 52 de ostatici americani luaţi de Iran cu mulţi ani în urmă), unele la un nivel foarte înalt şi importante pentru Iran şi cultura iraniană, iar acele ţinte, şi Iranul însuşi, VOR FI LOVITE FOARTE REPEDE ŞI FOARTE DUR", a declarat Trump.
Mesajul său pe Twitter i-a luat prin surprindere pe oficialii administraţiei şi a provocat un semnal puternic din partea consilierilor săi juridici, a experţilor în securitate naţională şi a parlamentarilor democraţi. Dar a doua zi, preşedintele a reiterat ameninţarea.
„Au voie să ne omoare oamenii. Au voie să ne tortureze şi să-i rănească pe oamenii noştri. Li s-a permis să folosească bombe pe marginea drumului şi să arunce în aer oamenii noştri", a spus reporterilor care călătoresc cu el pe Air Force One. „Şi nu avem voie să atingem siturile lor culturale? Nu merge aşa.”
Cu toate acestea, în conformitate cu dreptul internaţional, aceasta este situaţia.
Convenţia de la Haga din 1954 prevede ca naţiunile trebuie „să ia toate măsurile posibile” pentru protejarea proprietăţilor culturale şi să se abţină „de la orice act de ostilitate, îndreptat împotriva unor astfel de proprietăţi”. De asemenea, aceasta notează că naţiunile nu trebuie să utilizeze situri culturale în scopuri ameninţătoare care le-ar transforma în ţinte militare.
Pentagonul are de mult timp o listă de potenţiale ţinte atât în interiorul Iranului, cât şi de ţinte asociate Iranului în Orientul Mijlociu. Lista nu este publică, dar este sigur că include o serie de situri şi capacităţi militare iraniene, apărare aeriană şi locaţii de comandă şi control.
Orice ţintă plasată pe listă trece printr-un îndelung proces de verificare în cadrul armatei şi al Pentagonului pentru a stabili că loviturile asupra ei sunt legale, adecvate şi proporţionale cu orice acţiune iraniană. Doar după finalizarea acestui proces, o listă de situri potenţiale va fi înaintată preşedintelui pentru aprobare.
În afara Pentagonului, ameninţările lui Trump au fost întâmpinate cu critici vehemente.
Ameninţările au provocat, de asemenea, reacţii din partea Metropolitan Museum of Art din New York.
Înaintea comentariilor lui Esper, alţi oficiali ai administraţiei au încercat să clarifice faptul că Statele Unite vor urma legea fără a contrazice direct preşedintele.
Duminică, secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat că orice lovitură militară a SUA în Iran va fi legală. „Vom acţiona în interiorul sistemului”, a declarat Pompeo, adăugând că „Întotdeauna am făcut aşa şi aşa vom face.”