Pentagonul trimite o scrisoare Irakului în care promite că îşi retrage trupele. Apoi revine

Clădirea Pentagonului, SUA.
Clădirea Pentagonului, SUA. (Captură Foto)

Într-o scrisoare trimisă luni liderilor militari irakieni, coaliţia condusă de SUA în Irak a anunţat că se pregăteşte să „iasă” din ţară din respect pentru suveranitatea irakiană. Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, liderii americani ai apărării au negat că trupele americane vor fi evacuate.

După aprobarea unei rezoluţii fără caracter obligatoriu de către parlamentul irakian care solicită forţelor americane să părăsească ţara, comandanţii militari americani au anunţat că elaborează planuri pregătitoare pentru evacuare.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului nu a putut confirma imediat autenticitatea scrisorii către Reuters, deşi a făcut-o un comandant irakian. În ciuda scrisorii, Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat luni după-amiază: "Nu a existat nicio decizie de a părăsi Irakul. Punct".

„Nu ştiu care este scrisoarea respectivă ... Încercăm să aflăm de unde vine asta, despre ce este vorba", a transmis Esper agenţiei Reuters.

Şeful Marelui Stat Major al armatei americane, gen. Mark A. Milley, a declarat că scrisoarea este „autentică”, dar a fost trimisă din „greşeală”, menţionând că este un proiect nesemnat menit să sublinieze creşterea nivelurilor mişcărilor de trupe.

Scrisoarea pierdută

"Pentru respectarea suveranităţii Republicii Irak şi ca urmare a solicitării Parlamentului irakian şi a primului ministru, CJTF-OIR [Grupul de lucru comun combinat - Operaţiunea Inherent Resolve] va repoziţiona forţele în cursul zilelor şi săptămânilor următoare de pregătire pentru acţiuni ulterioare", precizează scrisoarea, adresată Lt. Abdul Amir şi semnată de Brigada de Marine Corps Gen. William H. Seely III.

Solicitarea parlamentarilor vine după atacul cu drone care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani pe 3 ianuarie pe Aeroportul Internaţional Bagdad.

"Pentru a conduce această sarcină, forţele de coaliţie trebuie să ia anumite măsuri pentru a se asigura că circulaţia din Irak se va desfăşura într-un mod sigur şi eficient", conţine scrisoarea. "În acest timp, va exista o creştere a deplasărilor cu elicopterul în şi în jurul zonei internaţionale (ZI) din Bagdad. Acest trafic sporit va include elicopterele de escortă de securitate CH-47, UH-60 şi AH-64. Forţele coaliţiei vor lua măsuri adecvate pentru minimizarea şi atenuarea perturbaţiei pentru public. În plus, vom efectua aceste operaţiuni pe timp de întuneric pentru a ajuta la ameliorarea oricăror percepţii privind suplimentarea de forţe ale coaliţiei în ZI. "

"Pe măsură ce începem să implementăm această fază următoare de operaţiuni, vreau să reiterez valoarea prieteniei şi parteneriatului nostru. Respectăm decizia voastră suverană de a cere plecarea noastră."

Negările

Evoluţia survine după ce preşedintele american Donald Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo au respins ideea de a părăsi Irakul, unde forţele americane au fost staţionate de la invazia din martie 2003, care l-a răsturnat pe preşedintele irakian, Saddam Hussein.

„Avem o bază aeriană extraordinar de scumpă. A costat miliarde de dolari. Cu mult înaintea mandatului meu. Nu plecăm decât dacă ne plătesc înapoi cheltuilile", a declarat Trump duminică. „Le vom impune sancţiuni nemaivăzute. Sancţiunile impuse Iranului or să pară plicticoase".

"Prim-ministru este prim-ministrul interimar", a declarat Secretarul de Stat Mike Pompeo duminică, la Fox News, vorbind despre premierul irakian Adil Abdul-Mahdi. "El primeşte ameninţări enorme din partea conducerii iraniene pe care încercăm să le contrabalansăm. Suntem siguri că poporul irakian doreşte ca Statele Unite să fie în continuare acolo".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe