Shinzo Abe: Japonia menţine intenţia de a trimite forţe de patrulare în Orientul Mijlociu, pentru protejarea navelor sale

Premierul nipon Shinzo Abe
Premierul nipon Shinzo Abe (Getty Images)

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, şi-a exprimat, luni, hotărârea de a menţine planurile de desfăşurare a unor forţe defensive în Orientul Mijlociu pentru a asigura siguranţa navelor japoneze, chiar dacă tensiunile din regiune au escaladat la niveluri maxime ca urmare a uciderii de către Statele Unite a unuia dintre cei mai proeminenţi generali ai Iranului.

„Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu şi sunt profund îngrijorat. Ar trebui evitată o escaladare suplimentară şi cer tuturor părţilor interesate să epuizeze toate eforturile diplomatice pentru a uşura tensiunile”, a declarat Abe reporterilor din Ise, în centrul Japoniei.

„Plănuim să trimitem forţele de autoapărare în această regiune pentru a consolida colectarea de informaţii şi a asigura trecerea în siguranţă a navelor care au legătură cu Japonia”, a afirmat Abe, reiterând un plan construit luna trecută, înainte de ultima escaladare a tensiunilor.

Săptămâna trecută, Statele Unite l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un atac cu drone efectuat asupra convoiului său pe aeroportul din Bagdad.

Uciderea lui Soleimani a generat ostilităţi masive între Washington şi Teheran şi a ridicat probabilitatea apariţiei unor conflicte mai largi din Orientul Mijlociu.

Guvernul japonez a anunţat la sfârşitul lunii trecute că va trimite o navă de război şi avioane de patrulare în Orientul Mijlociu, zonă din care provin aproape 90% din importurile sale de ţiţei.

Japonia, un aliat al americanilor, dar care a menţinut legături prietenoase cu Iranul în mod tradiţional, a optat să lanseze propria operaţiune, mai degrabă decât să se alăture unei misiuni conduse de SUA de a proteja transportul maritim în regiune.

Un înalt oficial din Ministerul japonez al Apărării a declarat că guvernul îşi propune să înceapă operaţiunea de patrulare cu avioane în ianuarie, în timp ce distrugătorul va începe probabil activităţile în regiune în luna februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe