Pentagonul efectuează al doilea test de rachete de croazieră cu rază medie, peste Pacific

(Getty Images)
Andrei Popescu
14.12.2019

La o săptămână după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că este gata să extindă până la sfârşitul anului un pact de reducere a armelor nucleare NEW START cu Statele Unite „fără precondiţii”, în încercarea de a-l salva după prăbuşirea recentă a tratatului INF, Pentagonul a efectuat un alt test al unei rachete balistice anterior interzise.

Operaţiunile de joi au marcat a doua rachetă testată, care cu câteva luni în urmă s-ar fi aflat sub interdicţia acordului INF, din care administraţia Trump s-a retras la începutul acestui an, motivând că Rusia încalcă acordul, iar China, o putere militară emergentă, nu este parte din el.

Primul test a avut loc în august, moment în care Putin a declarat că Rusia va fi obligată să implementeze rachete interzise dacă SUA o va face.

Filmele video ale testului din această săptămână, precum ale evenimentului din august, au fost făcute publice. Se pare că rachetele lansate la sol au fost trase deasupra Oceanului Pacific.

"Departamentul Apărării a efectuat un test al unei rachete balistice lansate la sol, cu încărcătură convenţionala, la aproximativ 8:30 am ora Pacificului, astăzi, 12 decembrie 2019, de la Baza Forţelor Aeriene Vandenberg, California", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Carver a indicat că racheta testată "a căzut în ocean după mai mult de 500 de kilometri de zbor".

Tratatul INF interzicea în mod special rachetele de croazieră lansate de pe uscat, cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Celălalt element interesant al evenimentului este faptul că a survenit la doar două zile de la o vizită a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, la Casa Albă, unde ar fi fost discutate tratate de control al armelor cu preşedintele Trump.

O declaraţie a secretarului Apărării, Mark Esper, a declanşat îngrijorări cu privire la o eventuală restartare a cursei înarmărilor cu Rusia.

Esper a fost întrebat joi, în cadrul unui briefing, în mod special, despre posibilitatea de a deplasa rachete americane în Europa. Scenariul este temerea cea mai mare a Kremlinului. Esper a răspuns:"Odată ce dezvoltăm rachete de rază intermediară şi dacă comandanţii mei le vor solicita, atunci vom lucra îndeaproape şi vom consulta strâns cu aliaţii noştri din Europa, Asia şi în alte părţi cu privire la eventualele implementări."

Adresându-se unei reuniuni a apărării ruseşti săptămâna trecută, Vladimir Putin a făcut un apel aparent către Occident, spunând că speră să evite o nouă cursă a înarmării cu SUA şi aliaţii lor şi a promis să se abţină de la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară acolo unde nu există.

"Rusia nu este interesată să declanşeze o cursă de armament sau să desfăşoare rachete acolo unde nu există", a spus Putin.

Liderul rus a invitat, de asemenea, SUA şi ţările şi europene să se alăture unui moratoriu propus din Rusia pentru astfel de noi desfăşurări de arme. Până în prezent, doar Franţa a salutat propunerea.

După lipsa de reacţie a aliaţilor SUA, Putin a avertizat, „Nu a urmat nicio reacţie din partea altor parteneri. Aceasta ne obligă să luăm măsuri pentru a rezista ameninţărilor menţionate anterior.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor