SUA, Rusia rămân pe poziţii divergente în ceea ce priveşte controlul armamentelor
alte articole
Marţi, Statele Unite şi Rusia au rămas pe poziţii divergente în ceea ce priveşte modul de a trata controlul armelor nucleare, după ce Moscova a propus din nou extinderea tratatului NEW START, însă Washington a insistat ca Beijingul să fie adus în acest cadru.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au rămas pe poziţiile exprimate anterior în timpul consultărilor pe care le-au avut la Washington, discuţiile atingând diverse teme precum presupusa imixtiune rusă în alegerile americane, conflictul din estul Ucrainei, Siria, programul nuclear al Coreei de Nord şi îmbunătăţirea legăturilor economice.
La o conferinţă de presă comună, Pompeo a declarat că Statele Unite cred că alte părţi, precum China, trebuie să fie aduse la o discuţie mai largă privind controlul armelor şi a spus că va avea în vedere o propunere rusă pentru includerea puterilor nucleare europene - Marea Britanie şi Franţa.
„Conversaţiile trebuie extinse pentru a include Partidul Comunist Chinez, dar trebuie extinse şi pentru a cuprinde întreaga gamă de instrumente de putere ...”
Lavrov a repetat oferta preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a extinde tratatul NEW START, care impune ambelor naţiuni să reducă focarele nucleare strategice implementate la cel mult 1.550 de bucăţi. Tratatul expiră în februarie 2021, dar poate fi prelungit până la cinci ani prin acordul reciproc.
"Mingea este în curtea partenerilor noştri americani", a spus Lavrov înainte de a merge la Casa Albă pentru a-l vedea pe preşedintele Donald Trump.
Cei doi s-au întâlnit în timp ce democraţii din Camera Reprezentanţilor au formulat acuzaţii de demitere împotriva lui Trump pe care îl acuză că a abuzat de putere, presând Ucraina să deschidă o anchetă împotriva lui Joe Biden - un rival politic - şi că ar fi obstrucţionat ancheta Congresului cu privire la scandal.
Ultima întâlnire a lui Trump cu Lavrov la Biroul Oval din mai 2017 s-a transformat într-un scandal pentru Trump, care a fost acuzat de oficialii americani din comunitatea de intelligence că ar fi divulgat informaţii extrem de secrete despre o operaţiune planificată de grupul terorist Statul Islamic. Acuzaţiile au fost respinse de Casa Albă.