Tăriceanu o loveşte pe Firea: Nu cred în coincidenţe! I-am cerut ca licitaţia să nu fie dirijată de turci

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a arătat nemulţumit, duminică, de răspunsul dat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, după ce consilierii partidului său din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti i-au solicitat să reia licitaţia de 180 de milioane de euro pentru tramvaie.

"Nu mă mulţumeşte răspunsul dnei Primar General! Noi nu i-am cerut să intervină în licitaţii, ci să se asigure că procedura este transparentă şi nu dirijată către compania turcească. Să se asigure că în caietul de sarcini nu sunt incluse prevederi menite din start să elimine sau să defavorizeze compania românească. Cred că nu trebuie să se repeadă să aprobe un raport de licitaţie validat de doar 6 membri ai comisiei din totalul de 13! Legea îi permite să ceară reanalizarea ofertelor fără să fie acuzată că intervine în licitaţie! Îi reamintesc dnei Primar General că tramvaiele fabricate la Arad circulă şi în Cluj-Napoca, Arad şi Oradea şi nu văd de ce ele nu ar fi bune şi pentru Bucureşti", a declarat şeful ALDE.

Nu în ultimul rând, Tăriceanu i-a reamintit Gabrielei Firea că la baza acordului de guvernare dintre PSD şi ALDE "a stat angajamentul de a sprijini capitalul românesc, de a crea locuri de muncă în ţară şi nu în afară, de a încuraja companiile româneşti".

"Chiar dacă coaliţia nu mai este la guvernare acest angajament faţă de români rămâne. Nu cred în coincidenţe. Nu cred că întâmplător în doar 2 ani două firme turceşti au luat cele mai mari contracte de achiziţii autobuze şi tramvaie pentru Bucureşti, în condiţiile în care firme româneşti produc aceleaşi autovehicule în ţară, de aceeaşi calitate şi cu forţă de muncă autohtonă. Nu e încă târziu ca o bună parte din cei 176 milioane de euro care vor fi plătiţi pentru tramvaie să se întoarcă în economia românească", a precizat Tăriceanu.

Reamintim că reprezentanţii ALDE din CGMB i-au cerut, într-o scrisoare deschisă, Gabrielei Firea să reanalizeze oportunitatea acordării către firma turcească Durmazlar a contractului de achiziţie pentru cele 100 de tramvaie. În replică, primarul general a transmis că nu poate interveni în rezultatul licitaţiei pentru tramvaie, deoarece acest lucru ar fi ilegal. Detalii aici.