Putin întoarce foaia, susţine că Rusia este gata să extindă tratatul New START

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Clive Mason/Getty Images)

Rusia este pregătită să extindă tratatul de control al armelor nucleare NEW START până la sfârşitul acestui an, fără alte condiţii sau discuţii, a declarat joi, preşedintele Vladimir Putin, atenuând tonul sfidător pe care Kremlinul l-a folosit în ultimul timp.

NEW START, semnat în 2010, limitează numărul focoaselor nucleare strategice pe care Washingtonul şi Moscova le pot desfăşura. Soarta lui a fost în centrul atenţiei de când Washingtonul a ieşit în august dintr-un alt acord-cheie privind armamentul, invocând încălcări ale Rusiei pe care Moscova le-a negat.

"Rusia nu este interesată să înceapă o cursă a înarmării şi să desfăşoare rachete acolo unde nu sunt prezente", a spus Putin oficialilor într-o întâlnire.

„Rusia este gata să extindă imediat, cât mai curând posibil, până la sfârşitul acestui an, fără nicio precondiţionare, tratatul NEW START, astfel încât să nu mai existe o interpretare dublă sau triplă a poziţiei noastre”, a declarat Putin.

În urmă cu o lună, Rusia a susţinut că nu mai este suficient timp pentru a negocia o înlocuire cu drepturi depline a NEW START, care expiră în februarie 2021.

La jumătatea lunii noiembrie, şeful Serviciului de Informaţii Externe din Rusia a declarat că este puţin probabil ca acordul să fie prelungit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe