Kremlinul susţine că Macron a acceptat un moratoriu în ceea ce priveşte rachetele în Europa, preşedintele francez neagă

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

Joi au fost transmise mesaje contradictorii din Europa şi Rusia, după ce Kremlinul a anunţat că preşedintele francez, Emmanuel Macron, a spus Moscovei că este gata să ia în considerare în mod serios propunerea Rusiei de a impune un moratoriu pentru desfăşurarea de rachete în Europa în urma prăbuşirii Tratatului Forţelor Intermediare Nucleare (INF), încheiat formal în august de SUA.

Dar, în pofida oferirii de către partea rusă a acestei iniţiative către o membră a NATO, declaraţia pare prematură.

Potrivit Reuters, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a negat joi că ar fi acceptat o propunere rusă de impunere a unui moratoriu pentru desfăşurarea de rachete în Europa, dar a afirmat că este important ca iniţiativa Kremlinului să nu fie pur şi simplu respinsă.

Raportul notează că Macron s-a întâlnit faţă în faţă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Paris, unde a subliniat că Franţa „nu a acceptat absolut” deloc propunerea.

"Dar am considerat că o putem folosi ca bază pentru discuţii şi nu ar trebui doar să o respingem ... Să fim serioşi, vorbim totuşi despre securitatea Europei", a declarat el pentru Reuters.

Se pare că acest lucru a fost suficient pentru a da speranţe funcţionarilor ruşi, ceea ce indică un potenţial dezgheţ în ceea ce priveşte această problemă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că afirmaţia lui Macron a fost vagă, dar intenţia sa de a deschide dialogul cu privire la dosar în NATO este clară. "Desigur, răspunsul (lui Macron) nu este detaliat. Dar cel puţin, acesta a exprimat o înţelegere a preocupării (Rusiei) şi o pregătire pentru dialog cu privire la acest lucru", a menţionat Peskov.

NATO a susţinut că Rusia este principalul actor care a dus la dispariţia pactului cu rachete de rază scurtă şi medie, încălcând tratatul, în accepţiunea SUA, din 2013.

Administraţia Trump a fost prima parte din acord care a declarat că tratatul este învechit şi ar trebui abandonat pentru un tratat mai bun şi mai cuprinzător - care să includă şi China.

În ceea ce priveşte propunerea Rusiei referitoare la interzicerea rachetelor în Europa, Reuters subliniază: „NATO a numit propunerea „incredibilă ”şi a declarat că Moscova a desfăşurat deja rachete ilegale, ceea ce Rusia neagă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe