Pe Insula Serpilor va fi construit un oras
Pana in anul 2008, autoritatile regiunii Odesa au in plan sa construiasca pe Insula Serpilor un oras denumit Bilii. Dupa cum a comunicat seful interimar al administratiei de stat a regiunii Odesa, Boris Zveahintev, azi, in cuvantul rostit la Forumul international de investitii si inovatii, la inceput vor fi efectuate lucrari de consolidare a malurilor si de infrastructura, pentru care vor fi cheltuite 77-78 de milioane de hrivne.
Pentru anul 2006 au fost alocate 11,6 milioane de hrivne pentru consolidari de maluri, din care doua milioane sunt deja disponibile. S-a organizat licitatia si au mai ramas nepuse de acord cu Ministerul Constructiilor doar cateva documente. Se preconizeaza ca in Bilii vor locui circa o suta de locuitori. Insula Serpilor are o suprafata de 20,5 ha si este situata in partea nord-vestica a Marii Negre, la o distanta de 20 de mile de gura Dunarii si 80 de mile de Odesa. In prezent, ea este locuita de graniceri, meteorologi si ecologisti.
Intarirea controlului
Prin aceasta masura se incearca intarirea controlului asupra Insulei Serpilor, teritoriu disputat de Romania.
Masuri de acest gen au fost aplicate de regimul comunist rus pe scara larga pentru a rusifica fortat Tarile Baltice si teritorii din sudul fostei URSS cu populatie majoritar musulmana.
Problemele create de o asemenea masura pe termen lung includ faptul ca dupa o eventuala retrocedare a teritoriilor catre statele de care apartin de drept, populatia rusa nu este asimilata. Devine simbolul puterii oprimante si obiectul urii populatiei bastinase. Este asadar folosita de regimurile cotropitoare drept scut uman si de cele mai multe ori este in pozitia cea mai nefericita.
Exemple in acest sens sunt Tarile Baltice si republicile musulmane in cazul fostei URSS sau cazul coloniilor evreiesti din West Bank (mai recent).
Popularea fortata a unor regiuni ocupate poate duce la conflicte pe termen lung, cu consecinte greu de prevazut.
(Bazat pe stiri furnizate de RADOR)