PDL îşi doreşte majorarea salariilor cu 16%, reducerea CAS este o ipoteză, anunţă Voinescu

PDL vrea să majoreze salariile bugetarilor cu 16%, fie şi în etape, însă este luată în calcul şi „ipoteza premierului de scădere a CAS-ului”, a explicat joi Sever Voinescu, precizând că despre majorarea pensiilor nu se discută la acest moment.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
08.03.2012

PDL vrea să majoreze salariile bugetarilor cu 16%, fie şi în etape, însă este luată în calcul şi „ipoteza premierului de scădere a CAS-ului”, a explicat joi Sever Voinescu, precizând că despre majorarea pensiilor nu se discută la acest moment.

„Obiectivul nostru este să readucem salariile bugetarilor la nivelul la care au fost anterior tăierilor. Ne dorim această majorare de 16%”, a subliniat Voinescu, precizând că acesta este procentul calculat de economişti pentru a se ajunge la recuperarea celor 25% tăiate în 2010, după ce de la 1 ianuarie 2011 salarii au fost majorate cu 15%.

„Susţinem revenirea la salariile de la nivelul anterior tăierilor din 2010 în măsura în care este o măsură sustenabilă. (...) Trebuie să fie respectată şi ţinta de deficit structural. Nu putem mări salariile decât dacă ne încadrăm în deficitul structural”, a subliniat acesta. În context, purtătorul de cuvânt al PDL a admis că „o astfel de majorare se poate face şi etapizat”. „Dacă din rezultatele pe T1 reiese că vom avea bani în buget o vom face. Dacă nu, probabil vom creşte cu cât vom putea, având în permanenţă în discuţie şi ipoteza premierului de scădere a CAS-ului”, a arătat Voinescu.

În context, acesta a arătat însă că „nu există o legătură directă între dinamica locurilor de muncă şi creşterea sau descreşterea CAS-ului”.

Întrebat dacă PDL optează pentru majorarea salariilor bugetarilor sau reducerea CAS, Voinescu a răspuns că „ideal ar fi să le facem pe amândouă”. „ Din calculele pe care le avem până acum, este destul de greu de crezut că le putem face pe amândouă. (...) La finalul T1 vedem exact cum arată evoluţia economică. Pe noi ne interesează să luăm o măsură care deopotirvă are efect deopotrivă în economie. Avem această decizie: luăm o măsură care priveşte pe toată lumea, sau o măsură doar pentru bugetari, în condiţiile în care bugetarii au fost afectaţi de tăierile salariale în 2010”, a argumentat Voinescu.

În ceea ce priveşte majorarea pensiilor, liderul democrat-liberal a răspunsă că sigur că ar fi de dorit să existe bani pentru majorări de pensii, ajutoare sociale şi altele. „În privinţa creşterii pensiilor, există o singură cale în acest sens, să creştem numărul contribuabililor. E greu când ai aproape 6 milioane de pensionari şi 4 milioane de salariaţi activi să poţi vorbi în mod sustenabil de majorări de pensii”.

„Vorbim despre salarii bugetare versus reducerea CAS, ideal împreună”, a precizat Voinescu, la observaţia jurnaliştilor că UDMR a cerut majorarea salariilor dar şi a pensiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor