Liderul UNPR Marian Sârbu susţine revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din iunie 2010
Revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din iunie 2010 este una din propunerile UNPR adresate democrat liberalilor în vederea încheierii protocolului de colaborare în plan local, a declarat preşedintele UNPR, Marian Sârbu.
"Solicitările noastre sunt mai vechi. Ele au făcut parte şi din documente pe care le-am semnat anterior să fie vorba de o colaborare pentru alegerile locale. Fireşte, în timpul negocierilor, apar astfel de discuţii (..) Revenirea la salariile din iunie 2010, printr-un grafic foarte precis, ar putea fi facilitată şi de adoptarea legii privind taxarea averilor mari şi foarte mari, pentru că, în acest fel, se creează resurse suplimentare, un spaţiu fiscal suplimentar, pentru ca acest lucru să poată fi posibil. Până la urmă putem vorbi la nesfârşit de (...)austeritate. Însă justeţea acestor măsuri ar trebui, în final, să fie dovedită şi printr-o revenire la veniturile care au fost la dată, repet, în iunie 2010", a spus Sârbu, la RFI.
El a admis că o majorare de 10% ar fi suficientă şi un început pentru ca populaţia să-şi recapete încrederea în autorităţi, dar se ia în calcul o creştere a salariilor cu mai mult de 5%, acest lucru urmând să fie discutat în aprilie, cu delegaţia FMI a UE şi a Băncii Mondiale.
"Nu uitaţi că suntem într-un acord cu aceste instituţii. Acest acord, într-un fel, este şi o pârghie a stabilităţii economice din acest an şi va trebui, fireşte, ca pe baza rezultatelor economice din primul trimestru şi consultându-ne cu reprezentanţi ai acestor instituţii să stabilim, în final, ce va fi în acest domeniu, în domeniul social, pentru 2010.(...) Nu uitaţi că avem, în continuare, nevoie de finanţarea unui deficit şi păstrarea ratingurilor noastre, la nivele de încredere. Acest lucru, cred că chiar dacă nu l-au înţeles în totalitate, sindicatele l-au conştientizat foarte bine şi, până la urmă, e nevoie de luarea unei decizii comune, care să păstreze aceasta macrostabilitate economică", a afirmat liderul UNPR.
Marian Sârbu a declarat că ar putea fi avută în vedere o eventuală diminuare a contribuţiei de asigurări sociale pentru a micşora costurile forţei de muncă.
"După opinia mea, pentru ca ea să aibă un efect economic şi ulterior şi un efect social important trebuie să existe o reducere semnificativă, o reducere de un procent, două n-ar reprezenta decât un semnal, n-ar avea un efect imediat foarte puternic. Eu cred că o reducere de patru-cinci puncte procentuale ar putea să aibă, cu adevărat, un efect important în ceea ce priveşte angajările. Poate o scădere mai semnificativă a acestor contribuţii, coroborate cu o creştere importantă, iarăşi semnificativă a salariului minim pe economie ar putea, iar, să aibă efecte pozitive, în ceea ce priveşte stabilitatea economică şi socială", a mai explicat Sârbu.